Hvis fysisk aktivitet hadde vært en pille,,,,,??

PLANICA, SLOVENIA 20060318: Bjørn Einar Romøren jubler etter at han sikret seg seieren i verdenscuprennet i skiflyging i Planica.
Foto: Primoz Lovric / SCANPIX

Inntil for 5-6 år siden var Bjørn Einar Romøren  en av våre beste skihoppere. Han satte bl.a verdensrekord i Planica med et hopp på 239 meter. Sommeren 2019 oppdaget han kul som viste seg å være en sjelden krefttype, et Ewing sarkom. Bare 5-10 unge mennesker rammes  av dette i året i Norge. Han kom raskt inn i et godt behandlingsforløp, men livet ble fullstendig snudd på hodet for pappaen til 2 barn under 2 år. Men mer om dette senere.

23. september arrangerte “Aktiv mot kreft”  et seminar på Radiumhospitalet, “Hvor viktig er trening for kreftpasienter”?, som hadde samlet et nesten fullt auditorium. Forskere fra USA, England og Norge gav oss en fin oppdatering. Jeg skal prøve å gi til beste noen av de viktigste poengene.

1. Kan fysisk aktivitet forebygge kreft ? Dette har mange sett på og det er fortsatt mange uklare faktorer. Uansett er  uflaks og tilfeldigheter kanskje noen av de viktigste faktorene som fører til kreftsykdom. Sansynligheten for at vi blir kreftsyke øker uansett også med alderen. I store observasjonsstudier hvor vi sammenlikner gruppen fysisk aktive  med en gruppe ikke aktive, ser vi at regelmessig aktivitet i varierende grad kan være kreftforebyggende. Dette gjelder særlig tykktarm- og bryst- kreft.

2.Jo tidligere vi kommer igang med fysisk aktivitet i behandlngsforløpet, jo bedre går det. Risiko for tilbakefall blir redusert. Særlig synes dette å gjelde kreft i tykktarm, bryst (mamma) og prostata.

3. Det er all grunn til å understreke at den fysiske aktiviteten legger grunnlaget for en bedre livskvalitet, uansett hvor mange år vi får.

“Aktiv mot kreft” er en stiftelse startet av Grete Waitz og Helle Aanesen i 2007. Det startet med å etablere et lite treningsrom på Ullevål sykehus, et “Pusterom”. Slike har blitt opprettet på 17 sykehus her i landet og flere skal det bli. Her kan pasientene begynne trening, ta en prat og komme i felleskap med andre. Helle er nå pådriver alene og Stiftelsen har også etterhvert midler til å bistå i forskning!

Tilbake til Bjørn Einar. På seminaret fortalte han om dagene som pasient på Radiumhospitalet. Han skal ha 13 cellegift kurer. Han er over halvveis. Håret er borte, matlysten er dårlig, kreftene er elendige. Bare å stå opp av senga for toalett-besøk, er en kraftanstrengelse.  Når er så tiden inne for en toppidretts-utøver  å komme igang med litt trening? Vi ble enige om at dette  må ta litt tid. Så lenge det å ta av bruskorken på Soloen krever bistand, sier dette seg selv. Han vet at han er lovet å bli frisk igjen, så dette fikser han med tiden. Godt å vite at muskelcellene har hukommelse. Har vi en gang vært sterke, svarer muskulaturen raskere på treningen. Selv etter sykdom med lengre pauser.

Hilsen Thor-Øistein som hadde en fin prat med en optimistisk Bjørn Einar. Vi legger til, “Hadde fysisk aktivitet vært en pille, hadde den blitt forskrevet på Blå Resept”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg