Litteraturpris, Fredspris og Statsbudsjett i løpet av 24 timer

I går kunne hele Norge glede seg over en vel fortjent pris til Jon Fosse og endelig kunne mediene og vi alle bare glede oss. Endelig kom aksjehandel og inhabilitet litt i bakgrunnen for å hylle en stor dikter, en poet, dramatiker, novellist og gjendikter. Gratulerer Jon Fosse.

Så, i dag kl 11 kunne Nobelkomiteens Berit Reiss Andersen kunngjøre at Nobels fredspris går til Narges Mohammadi, menneskerettsforkjemper og representant for kvinneopprøret i Iran under slagordet Kvinner, liv, frihet. Alle bortsett fra prestestyret i Iran må være veldig glade for denne anerkjennelsen. Jeg er dessverre redd for at Fredrik Heffermel nok en gang vil mene at dette er i strid med Nobels testamente, men han vil sikkert anerkjenne Mohammadis modige kamp. Gratulerer Narges Mohammadi.

Og så kom statsbudsjettet. Jeg har stor sans for Mimir Kristjanssons og hans utrettelige kamp for dem som står aller nederst på rangstigen i vårt rike land, syke, uføre, minstepensjonister og de på arbeidsavklaringspenger. Hans krystallklare beskjed til regjeringen er at disse gruppene som vanlig er blitt glemt. Litt skattelette til dem som tjener minst er ikke nok og hjelper ikke de som ikke kan arbeide. Når finansministeren igjen kommer med den flåsete beskjeden om at alle må stå opp om morran og gå på jobb, ja da glemmer han at syke og uføre ikke alltid kan stå opp om morran og jobbe kan de definitivt ikke. Dette holder ikke, heia Mimir. Det er fortsatt slik at de som er avhengige av velferdstaten må ha stålkontroll på ikke å tjene eller få en krone for mye for da kommer NAV og beslaglegger trygden. Jeg skal unnlate å komme med de helt tydelige parallellene til hvordan de som har mest behandles

Statsbudsjettet hadde heller ingen gladnyheter til kulturen. En økning på 3,6% er akkurat litt mindre enn det som er ventet prisstigning.. Litteraturhuset får mindre å rutte med enn de hadde under Erna og Abid, 1,5 millioner mindre enn i 2023. Litteraturen har trange kår og trangere blir det, dagen etter at alle, også regjeringen, hyllet nobelprisen til Jon Fosse. Norsk forfattersentrum formidler forfattere til skoler og lag over hele landet, dette er viktig arbeid for leselyst og bokglede, men bevilgningene går ned i stedet for opp. Hvis  kulturen og arbeid med litteraturformidling hele tiden skal sultefores er det liten grunn til å tro at vi vil få flere prisvinnere her i landet.

Så da får vi glede oss over prisen til modige iranske kvinner og en norsk dikter og håpe at SV i forhandlingene får noe mer til dem som har minst.

Hilsen Ragnhild

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg