Mens vi venter på VAKSINEN

Mens mørketiden har senket seg både i vanlig og overført betydning så er det som  holder motet oppe hos hjemmekontorslitere, studenter som ikke får møtes, barn/ungdom med hjemmeundervisning og besteforeldre som ikke får treffe/klemme barnebarna at nå kommer VAKSINEN, eller rettere sagt VAKSINENE. For det foregår et veritabelt kappløp om å være først ute med den aller beste vaksinen med aller høyest effektivitetrate. The winner is, pr nå, Modernas RNA-vaksine som påberoper seg 94,5% effektivitet, tett fulgt av Pfizer/BioNTechs RNA-vaksine som også er over 90% effektiv. Fordelen denne vaksinen har over Moderna er at den ikke må fraktes og oppbevares i minus 70 grader, det holder med vanlig frysetemperatur. AstraZeneca/Oxfords vaksine som er mer transportvennlig og billigere, skal også være høyeffektiv med påvist 70% effektivitet, mer effektiv enn det vi tidligere har sett på som OK for influensavaksine. Kanskje er effektiviteten enda høyere, noe et doseringsforsøk har antydet.

En faktor x er hvordan de ulike vaksinene virker på oss gamle. Jo eldre vi er jo mindre effektivt fungerer immunsystemet vårt. Vaksinene skal trigge immunsystemet slik at det dannes antistoffer eller aktiveres celler som er viktige i immunforsvaret. Det er fortsatt uvisst hvor godt vaksinene virker hos gamle med mindre effektiv immunitet.

Alt dette har sirkulert i dagspressen så vel som i vitenskapelige tidsskrift og er vel kjent for de fleste. Begreper som RNA-vaksine, Adeno-virus vektor og andre er blitt nærmest allemannseie den siste tiden.  Og alle, fra helsetoppene til kvinnen i gata er henrykte over et stort fremskritt som skal hjelpe oss alle til et normalisert liv. Det er bare en (og sikkert også flere) hake(r) ved jubelen. Vi er helt avhengige av at minimum 60% av befolkningen, helst flere, lar seg vaksinere. Slik, og bare slik, kan vi oppnå såkaldt flokkimmunitet, dvs at befolkningen som helhet og også de som av ulike helsemessige grunner ikke kan bli vaksinert, er beskyttet mot viruset. Da er vi inne hos elefanten i rommet, vaksinemotstanderne.

Det er ingen som benekter at vaksiner har bivirkninger, ufarlige småplager som oppstrår nokså raskt, men så kan det komme mer alvorlige bivirkninger etter lengre tids bruk, som for eksempel tilfeller av Narkolepsi etter svineinfluensavaksinen. Dette er selvfølgelig alvorlig og tragisk for dem som rammes. Men viktigheten av og fordelene ved vaksinering er så store at noen bivirkninger må tas med i beregningen. Det er blitt sagt at Koronavaksinen er kommet alt for fort og har blitt prøvet ut alt for kort tid for å oppdage langtidsbivirkninger. Det er riktig nok, men skulle vi vente til vaksinen var prøvet ut i flere år ville  lock-down og koronadødsfall nå katastrofale høyder. Vår eneste mulighet for å få et normalt liv i overskuelig fremtid er å ta vaksine så snart den kommer. Først når noen millioner er blitt vaksinert vil vi (muligens) se de første langtidsbivirkningene.

En annen høyst berettiget bekymring er at livsviktig vaksinering som mot meslinger og polio i fattige land er stoppet opp pga koronaepidemien. Dette ser nå ut til å komme i gang igjen. Meslingevaksinen som redder millioner av barn fra dødelig sykdom er den vaksinen som vaksinemotstanderne elsker å nedsnakke og skremme folk fra å ta. For vel 40 år siden ble det publisert en artikkel som beskrev autisme som en bivirkning av meslingevaksinen. Artikkelen er senere trukket tilbake pga grov forskningsjuks og artikkelforfatteren har mistet all kredibilitet. Likevel dukker det fortsatt opp meninger om meslingevaksinen som henviser til denne forlengst diskrediterte artikkelen. Jeg pleier å si at det tar noen dager å implementere en sannhet, men det tar en menneskealder å avskaffe en sannhet som viser seg å være usann.

Hilsen Ragnhild som ikke er i tvil om at jeg vil la meg vaksinere så snart det blir min tur.

 

2 kommentarer
  1. For vi som har levd en stund, husker vi Meslinger, Kusma, Polio, Tuberkulose…. Og ikke glem utviklingen av antibiotika, stråling, cellegift…

   Hvor ville vi ha vært uten midler i kamp med dødelige sykdommer og infeksjoner?

   Mange land sliter fortsatt, men der står de i kø for å tigge gratis vaksiner.. Heldigvis er det programmer som ikke gir seg.

   La oss stå i kø..

   Jeg er klar.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg