Mye går på repeat – tid for repetisjonsøvelser.

Gamle saker og medieoppslag dukker opp på ny og på ny. Jeg synes også at noen av disse gamle sakene er verd å komme tilbake til. Hver vår prøver alternativ medisinerne seg på å diskreditere behandlingen av pollenallergikerne og hevde at f.eks. homeopati er minst like bra om ikke bedre. Det skal jeg imidlertid ikke skrive om her. Ei heller skal jeg gjenta alt som tidligere er sagt til støtte for en tredeling av foreldrepermisjonen. Heldigvis er det andre som tar seg av den saken. Denne gangen vil jeg ta opp to gamle saker som har fått fornyet interesse, nemlig hva skal vi gjøre med russefeiringen og hvem sendte den famøse slibrige tekstmeldingen til en kjent kvinnelig politiker.

For å ta det siste først. Når en gjeng voksne politikere politikere er på hyttetur, drikker seg sanseløst beruset for så i fylla å sende en meget slibrig tekstmelding, er det etter mine begreper ikke guttestreker, men ganske alvorlig. Enda alvorligere blir det når samme “guttegjeng” fortsetter å bedyre at ingen visste hvem som gjorde det og at de ikke husker noe som helst av det hele. Og her kommer det virkelig alvorlige, en av deltakerne på denne “gutteturen” er utnevnt til minister, en post som krever stor integritet og plettfri vandel. Da kan man/jeg undres over at en slik sak er forenlig med en av de mest ansvarsfulle posisjonene i kongeriket mens en kjærlighetshistorei mellom en femtiåring og en attenåring for snart tyve år siden ikke er det. Nå skal ikke jeg prøve å forsvare et forhold mellom en maktperson og en meget ung kvinne, men den unge kvinnen hadde i det minste en egenvilje og var delaktig i forholdet selv om hun kanskje følte seg presset. Den kvinnelige politikeren som mottok en tekstmelding av en slik karakter som den som flere ganger er blitt beskrevet var i høyeste grad ikke medvirkende, hun var bare offer for en ganske ufyselig melding. Det forundrer meg også at deltakeren i “gutteturen” sitter tryggere enn en av Arbeiderpartiets mest fremtredende politikere. Historien med tekstmeldingen er seks år gammel, men den popper opp igjen “som en luftballong under vann” som Helle Stensbak meget treffende beskriver det i en kommentar i Aftenposten i dag. Et åpent gnagsår for Senterpartiet? Saken gjør ikke tiltroen til Vedum og hans mannskap større.

Like sikkert som mai nærmer seg så kommer diskusjonene om russetiden. Slik har det vært så lenge jeg kan huske, så er det noen grunn til å tro at det skjer noe etter dette årets avisskriverier heller enn tidligere år? Tidligere har diskusjonene gjerne dreiet seg om selve feiringen, om fyll og bråk, om kjøpepress og økonomisk ruin, og om russetiden som ødelegger for eksamen. I år er diskusjonen en annen og på mange måter enda alvorligere, det dreier seg om regelrett mobbing og utestengning, om unge mennesker som får de siste tre årene av skoletiden ødelagt i redsel for ikke å være kul nok til å få være med på den forjettede russetiden. Eller de som har vært kule nok, men så blir så lite kule at de stemmes ut av kameratgjengen. Hvordan føles det for en 18-19åring, at de som var vennene dine stemmer deg ut av gjengen, det er ikke plass til deg i herberget? Selv om dette kanskje først og fremst er byfenomener, kanskje særlig Oslo vest/Bærum, så ser det ut til å bre om seg. Og nå er dette altså kommet dithen at selv politikerne involverer seg og undrer på hva som kan gjøres. Både Dax18, Dagsrevyen og Debatten har vært på banen så interessen og bestyrtelsen er større enn tidligere år. Hva er så mulig å gjøre? Her må de unge selv involveres og mye tidligere enn i tredje klasse på videregående. Problemet starter jo allerede i starten på videregående når “de kule” velger seg ut hvem som er innafor og hvem ikke. Personlig tror jeg bussene er et kjempeproblem, men ikke lett å forby. Vi som har barnebarn i russealder håper og tror at de er ikke sånn, de stemmer ikke ut vennene sine, men sikre kan vi ikke være. For det er så viktig å være innafor, da kan selv all verdens gode hensikter forsvinne i kampen for ikke å bli stemt ut.

Hilsen Ragnhild som gråter for ungdommen, men ikke for gutta på tur.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg