Om å “styrke immunforsvaret” og hvorfor det kanskje ikke er så lurt.

Virus – venn eller fiende.

Nå er vi der igjen, i en tid med et verdensomspennende virus som har snudd opp ned på hverdagen for oss alle – og gitt mat til alternativbransjen som skor seg på kriser. Alle ønsker å gjøre alt for å holde seg og sine nærmeste friske og dermed smeller denne bransjen til med artikler, annonser og flyere som lover oss et “styrket immunsystem” hvis vi bare følger deres råd, eller aller helst kjøper deres diverse luriumprodukter.

Trenger vi et styrket immunsystem og hvordan kan immunsystemet styrkes?

Det vi trenger er et stabilt og godt immunforsvar og det opprettholder vi ved en rimelig sunn livsførsel med variert kosthold, ikke røyking, moderat alkoholforbruk, nok søvn og rimelige doser mosjon og frisk luft. Dette minner mistenkelig om vanlige helseråd, og det er det det er. En vanlig god helse er det vi trenger for et stabilt immunforsvar. Hvis det i det hele tatt er mulig å styrke immunforsvaret (utenom vaksinering) kan det derimot gjøre vondt verre i en epidemi som denne. Et immunforsvar som overreagerer kan føre til autoimmune “feilreaksjoner” som igjen kan gi større lungekomplikasjon i forbindelse med en Covid-19-infeksjon.

Den eneste (og beste) måten å få et immunsystem som kan hjelpe oss i dagens situasjon er en vaksine. Enten en aktiv vaksine som søker å hjelpe kroppen til selv å danne antistoffer mot viruset eller en passiv immunisering som vil si å tilføre kroppen ferdige antistoffer i form av blodserum fra pasienter som er blitt friske av akkurat denne virusinfeksjonen. Pr i dag finnes ikke en vaksine mot Koronavirus, men det forskes og arbeides på spreng for å få frem en vaksine. En aktiv vaksine vil neppe finnes før det er gått minst ett år. Muligheten for passiv immunisering kan komme mye raskere, og er allerede på trappene.Tilførte antistoffer har en begrenset levetid, men kan være livreddende for veldig syke pasienter ved å få dem over en kneik før kroppens eget forsvarsverk overtar og pasienten blir frisk.

Hvorfor skal ikke alle vitamin- og kosttilskuddprodusentene der ute bare få holde på med sitt?

All informasjon som deles med oss alle i denne tiden må være faktabaserte og holde vitenskapelige mål. Der vi ikke vet, må vi tørre å si at vi ikke vet. I så måte har helsemyndighetene våre vært eksemplariske. De deler kunnskap som er veldokumentert og nyere kunnskap som ikke er godt nok dokumentert innrømmer de at her vet vi ikke. I motsetning til alle besserwisserne der ute som bruker ikke faktabasert kunnskap og udokumenterte påstander til å spre frykt og samtidig reklamere for egne tanker, tro og produkter. Når kolleger får plass i mediene til å markedsføre ingefær og hvitløk for å stoppe viruset eller egne produkter er dette ikke greit. Det er ikke noe galt med ingefær og hvitløk, men at det kan stoppe et virus som dette er aldri dokumentert. Det er selvfølgelig lov til å ha motforestillinger til det som deles av kunnskap, men motforestillingene må basere seg på god dokumentasjon og ikke synsing i alternativpressen.

Vær på vakt når du deler noe på sosiale medier

Koronaviruset sprer seg med stor hastighet, det gjør også falske nyheter og feilaktig informasjon som deles på sosiale medier. Nylig ble det lagt ut en ganske spekulativ artikkel som var fyllt med usannheter og ikke dokumenterbare påstander på Facebook. Det hadde kanskje ikke vært så farlig om ikke en såkaldt “kjendis” med veldig mange følgere delte innlegget som deretter gikk nærmest viralt. Hun som delte føler seg i sin fulle rett til å tenke annerledes, uten tanke for hvilken skade et slikt innlegg kan gjøre. Så vi må tenke oss om to og tre ganger før vi deler, er innlegget kvalitetssikret og er informasjonen faktabasert.

Til slutt – alle dere som gjerne vil vite mer om immunsystemet vårt – les noe som er riktig, godt skrevet og popularisert i den forstand at det er forståelig uten immunologisk basiskunnskap. Jeg vil anbefale boken til Anne Spurkland: “IMMUN”. Og jeg er ikke betalt av forlaget for denne anbefalingen.

Hilsen Ragnhild som nesten er mer redd for all den feilaktige informasjonen som spres enn for Koronaviruset.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg