Er alderdom en sykdom?

Det kan synes som det er skamfullt å være gammel.  I dag brukes mye ressurser på å prøve å skjule alderdommens spor, spor som vi daglig ser bare ved å se på oss selv i speilet. Det jaktes på evig ungdom samtidig som en aldrende befolkning oppfattes som et problem, konferer de stadige hentydningene til eldrebølgen og hvilke problemer den vil medføre. Vi hører om mangel på sykehjemsplasser, mangel på varme hender til å ta vare på oss og fremfor alt, grøss o gru, hvor mye dette vil koste samfunnet. Så hva ville vel være bedre om denne sykdommen, alderdommen, kunne om ikke helbredes så i alle fall flikkes på. Problemene rundt denne tenkningen er tatt opp i siste nummer av Tidsskriftet, av direktøren for senter for seniorpolitikk Kari Østerud og professor emeritus Ivar Sønbø Kristiansen. 

Er det drømmen om evig ungdom og skammen over rynkene som driver oss?                                                                           Den kosmetiske kirurgien har gode kår for tiden og jeg snakker ikke om de kirurgene som arbeider med rekonstruksjon av bryst etter kreftbehandling eller nødvendige reparasjoner etter store skader. Jeg tenker på de som er med på å fortelle oss helt fra ungdommen av, at vi ikke er bra nok, at nesa er for stor eller for liten, brystene for små eller ikke spisse nok eller at vi har noen ekstra kilo som må suges vekk. Når vi blir eldre kommer rynkene og de kan fjernes ved injeksjoner eller en liten lift. Mantraet er at hvis du dør slank og rynkefri i høy alder, da har du vært flink pike.

Kampen mot alderdommen er en kamp vi er dømt til å tape – i alle fall hvis vi ikke ønsker å dø unge.                                          Det er selvfølgelig viktig å leve et så aktivt liv som mulig med de begrensninger som ligger i at kroppen eldes. Men det betyr ikke at vi skal bruke penger og energi på et kunstig utseende som ikke rimer med det å være 70+. Penger og energi kan vi bruke på å holde oss fysisk og psykisk i form, gå turer, drive litt styrketrening, lese bøker og pleie våre venner. Så må vi akseptere at alt går ikke like raskt som for tyve år siden og ansiktet vi møter i speilet om morgenen er ikke lenger 30-40 åringens, men som i mitt tilfelle, 76-åringens.

Er evig liv og evig ungdom et medisinsk mål?                                                                                                                              Vi er inne i en tid hvor det meste kan løses ved hjelp av ny teknologi. Vi har fått nye verktøy for gendirigering, for stamcelleteknologi, nanoteknologi og implantatteknologi. Medisinen kan kontrollere de fleste aspekter av menneskelivet og menneskekroppen. Det bedrives museforsøk i stor stil for å se hvordan musene kan bli mer ungdommelige og leve lenger. Det å injisere aldrende mus med blod fra unge mus er bare ett eksempel. Risikoen for en rekke sykdommer øker med alderen, men det betyr ikke at selve aldringsprosessen er en sykdom som skal bekjempes. Vi hilser all forskning om hvordan vi kan være aktive og friske lengre, men det er fordi vi vil bli gamle, ikke for å forbli evig unge.

Hvorfor er vi så redde for å bli gamle samtidig som vi gjerne vil leve lenge?                                                                              Jeg vil spørre som Kari Østerud: Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at aldring er en del av livet? Jeg tror vi lever i en i en tid hvor ungdommen er idealet, vi er ikke målgruppe for noe annet enn Vi over 60 når vi har passert 50. Selv trauste NRK bruker mye ressurser på å prøve og lokke til seg de unge med programkonsepter som vi rister på våre grå hoder av. Og så vet de at de unge for lengst har gitt opp å lytte på radio eller se på lineær TV. Jeg prøver å si til meg selv når jeg ser en rynkete litt grå person i speilet at jamenn skal jeg være glad for at jeg fortsatt er i live, og at hvis jeg blir en del av statistikken skal jeg bli eldgammel – med rynkene mine. 

Hilsen Ragnhild som er glad for å ha blitt gammel

                                                                            

                               

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg