Vondt i knærne.

Har alle eldre vondt i knærne.?

Ja, en kan nesten lure på det. Vi vet at hver 3. person over 65 år har skade i leddets brusk eller benvev. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som rammes. Vi har fortsatt en dag igjen på Gran Canaria. Vi går daglige turer i fjellet og langs sjøen. Vi møter aldrende nordmenn overalt. Noen bare går. Utrolig mange går med diverse former knestøtte. Alt fra et elastisk bind til mer avanserte ortoser. I terrenget bruker mange staver. Det blir ikke såkalt stavgang men bruk av staver for å støtte seg og hjelpe til med balansen. Langs sjøen tar mange seg frem med rullator. Jeg har snakket med mange og de fleste føler det bra å bevege seg uansett om det er vondt i beina.

Hva er årsaken til vonde knær?

For det første ser det ut til at noen er arvelig disponert for tidlig slitasje i knærne. Noen har feilstillinger i leddet som fører til skjev belastning og skade. Ikke overraskende er overvekt en viktig faktor for overbelastning. Ulykker og skader kommer også inn i bildet. Store belastninger kan over tid gi bruksslitasje. Leddflatene som blir “smurt” av leddvæske og glir friksjonsfritt mot hverandre, endres. Tynn brusk med defekter gir smerter og redusert funksjon.

Kan kneproblemer forebygges i eldre år?

Alt tyder nok på at allsidig fysisk aktivitet er bra. Om mulig, ikke bare gå tur på hardt underlag. Velg gode sko med dempende hæler.Enda en grunn til å se mot naturens stier og veier. Sykling, ski og svømming gir fin mosjon uten for stor belastning. Vi kommer ikke utenom styrketrening her heller. Særlig lårenes fremsiden  muskel (quadriceps) kan ta imot støt og belastning som ellers bare ender opp i kneleddet.

Om slitasje-gikt (artrose) og kneprotese.

Noen har utslitte ledd tidlig og noen danser rundt 80 år gamle uten problemer. Jeg har vært innom endel faktorer men uansett rammes vi svært så uforståelig. Mellom 5000-6000 får kneprotese i Norge idag. Jeg har sett tall som viser at resultatet er svært vellykket i ca. 75 prosent av de opererte. Når skal protese vurderes? Man tenker ikke operasjon får de daglige funksjoner er sterkt redusert og smerter er plagsomme, også om natten. Som jeg har vært innom, trening og atter trening kan også utsette operasjon.

PS.: røyking er også uheldig for ledd-helsa vår!

Hilsen Thor-Øistein som bare har litt vondt i beina.

1 kommentar
  1. Ja disse knærne! Min mor hadde arthrose i knærne, jeg, søsteren min og mannen min hadde det også. Det rare var da jeg falt og skada høyre kne, med årlige betennelser etterpå, så sa røntgenlegen at det var slitasje på begge knær og fant ikke noe spesielt med det skadede. Idag har jeg protese på det høyre. Og det venstre er veldig svakt men ikke vondt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg