Kameler er ålreite dyr, men trenger vi melken deres?

Jeg leser med stigende forbauselse at det aller siste på ernæringsområdet er, ja hold dere fast, kamelmelk. Heldigvis ikke fra offisielt hold, men i diverse poster på nettet. Kamelmelkens utmerkede egenskaper skal blant annet være høyt proteininnhold, høyt innhold av vitamin C og redusert mengde laktose. Dette er egenskaper som helt sikkert er viktige for beduinene i ørkenen som ganske visst trenger både protein og C-vitamin. Men for oss velfødde nordmenn er dette en vits. Vi trenger på ingen måte ekstra protein, snarere tvert i mot, og C vitamin mangel er ingen vanlig mangelsykdom her i Norge. Når det gjelder de laktoseintolerante så finnes det mange utmerkede produkter på markedet som er billigere og mer kortreiste enn kamelmelken.

Miljøhensyn tilsier kortreist mat                                                                                                                                                      Det er utrolig hvor vi lar oss fascinere av eksotiske matprodukter. Vi har tidligere skrevet om lam fra New Zealand, totalt unødvendig når vi har nok av lam her hjemme. Lammekjøtt som dessuten er mer bærekraftig fordi dyrene for det meste beiter ute og ikke fores opp på kraftfor. Og nå altså kamelmelk som skal fraktes fra den arabiske halvøy for å øke vårt proteininntak. Rent bortsett fra at det byr meg i mot å handle med land som Saudi Arabia hvor menneskeretter er et ikkebegrep, så synes det ganske urimelig å frakte melk i dyre dommer over store avstander når vi har utmerkede produkter her hjemme. Hvis det nå er uønsket med kumelk hva med geitemelk? Geitebestanden i Norge tar seg opp og geiter kan også i stor grad klare seg uten kraftfor, i alle fall i sommermånedene. 

Kumelk som næringskilde                                                                                                                                                                  Det hevdes at kumelk er for kalver og ikke for mennesker. Dette er bare delvis riktig. For norske småbarn er kumelken en meget viktig næringskilde til protein, fett og sporstoffer som jod. Norsk kosthold er mye basert på brød og melkeprodukter og for at de minste barna skal få i seg nok næring er kumelken viktig. Det går selvfølgelig an å erstatte kumelken med andre protein- og fettkilder, også plantebaserte, men det krever mye planlegging og god ernæringskunnskap. Verken havremelk eller rismelk er fullverdige erstatningsprodukter for kumelken, men kan brukes i tillegg til mer fullverdige produkter av melkeproteinallergikere. Det å skulle erstatte kumelken med kamelmelk er nærmest latterlig – og selvfølgelig meget kostbart.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg