Kaffe i blikkboks på bålet.

Sentimentale minner fra oppveksten.

Utrolig ofte dukker minnet om kaffikoking  på bålet i tømmerskogen opp. Det var i krigsåren, før motorsaga lettet arbeidet for skogsarbeiderne. Etter ei arbeidsøkt på 3-4 timer, samlet de sammen litt tyrived fra furutoppene, gravde snøen tilside og lagde et skikkelig bål. Her ble det steking av fleskeskiver og koking av kaffe på blikkboks som hang i ståltråd. Til å begynne med var det nok skikkelig kaffe og etterhvert som krigen skred frem, kaffe-erstatning. Uansett det luktet godt, samtidig som dampen sto av karas svette-våte ulltøy.                                                   Ofte drakk de kaffen av skåla med sukkerbiter. Ofte ble brødskorpene duppet i kaffen. Etterhvert forsto jeg at når tennene var dårlige eller manglet, så var det greit med “myk” mat.

Tidene endre seg,,, og vi med dem. Nordmenn er blant de mest kaffedrikkende i verden. Vi har kaffe barer og vi har et utall av forskjellige måter å å traktere kaffe på. Kaffekokeren kalles barista og kan sikkert masse om kaffebønnene, brenning, hvordan de males for ikke snakke om koking. Kollega Fedon snakket forøvrig om “kaldkoking?”,,,,, og det skal være veldig bra.

“Men la oss ta en kopp kaffe,,, en dag”.

Ja, det er det vi sier som en liten invitasjon for å prate en dag  Den sosiale biten når vi setter oss ned med en kaffekopp og en kake-bit, den setter jeg høyt. For oss blir det i heimen, Sagene lunsj-bar eller et lokalt konditori.

Å snakke om sunt eller usunt er egentlig en uting.

Jeg har kollega og venn som drikker ett par kanner om dagen og i den forbindelse dukker ofte noen spørsmål opp. Jeg har tidligere samlet litt litteratur og jeg har lest meg litt ekstra opp. Så noen fakta må det bli:  Kaffe er den viktigste antioksydanter i det norske kostholdet. Først og fremst fordi de fleste har det i det daglige kostholdet. Det ser ut til at ca 3 kopper pr dag er det optimale. Kan det bli for mye? Vel, store mengder gjør at noen blir sure i magen, noen får hjertebank og noen får en urolig natt. Men vi er laget forskjellig. Det er vist at noen tåler kaffe spesielt godt (spesielle reseptorer) og forbrenner det mer effektivt enn andre.                                 Det er mange år siden forskere bla i Tromsø viste at kokekaffe ikke er så bra som trakte kaffe. Det skyldes først og fremst kaffebønnenes innhold av Kaffesol som øker våre ugunstige kolesterol partikler i LDL, og dette har med hjertet vårt å gjøre. Dette blir sittende igjen i papirfilteret. Dvs at mye kokekaffe, presskaffe og tildels kapselkaffe er mindre bra for oss. Så når alt kommer til alt, kaffetrakteren .ny eller gammel, med papir er nok den beste.

Hilsen Thor-Øistein som spesielt liker en tår eller to om morran.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg