Kua i vår familie.

Budei med 7 åringen vår.

Dette bilde er fra sommerferien 2015 i Val Gardena. Vi var 3 generasjoner på et lite familie-hotell. Hver morgen kl 0730 våknet vi av en rautende kubøling som passerte. Det ville 7-åringen være med på og slik ble det. Hedda og morfar gikk sammen med budeia hver morgen for å få kyrne ut på beite og ofte hentet vi dyra om ettermiddagen. Hedda med kjepp i hånden pratet med tysk-snakkende budeie uten å forstå et ord, men de forsto hverandre likevel. Til sommeren er vi spente på om verden er slik den var for snart 3 år siden. Store, prustende dyr som går langsomt gjennom skogen får alle til å senke skuldrene og snakke langsomt. Litt rart å tenke på at slik var jeg med på for ca 70 år siden hos onkel og tante i Nordby.

Fjøsene er ikke slik de en gang var.

Da jeg var liten gutt var jeg stadig i fjøs hos besteforeldre eller onkler og tanter. Fjøsene hadde lav takhøyde, det var tykke vegger og varmen om vinteren produserte dyra selv. Møkka-renna ble regelmessig skrapt, men likevel luktet det skikkelig kumøkk og det var ikke fritt for fluer. Til å begynne med var det håndmelking. Etter hvert ble det maskinmelking.                                           Endsjø gård på Ski som har vært i familien i 7 generasjoner, har blitt rasert av NSB og Follobanen. Gården er flyttet til nabogården Roås. Nytt fjøs er bygget og det har blitt noe av det fineste og mest moderne. Vel 100 dyr, smått og stort, blir foret, stelt og melket mer eller mindre elektronisk. Det lukter ikke mye tradisjonelt fjøs der!

Gamle fjøs og spebarn.

Ja, hva med det? For ca 25 år siden så tyske forskere på barnehelse i forhold til oppvekst. I ett arbeide så de på 3 grupper. Barn som hadde de første leveårene i by, barn som vokste opp på store gårder og barn som vokste opp på små gårdsbruk.                                                                  Det viste seg at barna som vokste opp på små gårdsbruk hadde best helse i oppveksten videre. De hadde mindre allergier og hadde generelt bedre helse. Hva kunne forklaringen være? Allerede som spebarn ble de tatt med til fjøset. Dette påvirket spesielt bakteriefloraen i tarmene og det ble dannet såkalte endotoksiner. Dette påvirket i sin tur immunsystemet på et tidlig tidspunkt i positiv retning. Barna fikk mindre allergier og ble sterkere!

Hilsen Thor-Øistein som synes kyr er all right dyr!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg