Pyeongchang-gull, men hva så?

Hva betyr norske medaljer i bøtter og spann?

Vinteridretten er en en del av folkesjela vår. Slik har det vært og slik vil det kanskje være hvis vintrene i fremtiden byr på snø. Idrettsheltene med ski på bena har en enestående posisjon. En traust Oddvar Braa, med eller uten brukket stav, er noe spesielt for de fleste av oss.Idretten får noen hundre millioner årlig fra statsbudsjettet, rikelig til topp-idretten, men heldigvis det meste til anlegg og drifting av bredde-idretten rundt omkring.

Inspirerer topp-idretten oss?

Vi har valgt å se toppidrett og masseidretten i sammenheng. At masseidretten er nødvendig  for at noen ganske få vokser frem til topp-utøvere, tror jeg på. Når vi ser fantastiske Marit Bjørgen på 30 km idag, tror jeg at dette får små gutter og jenter ut på ski. At det får voksne folk til å mosjonere mer, tvilsomt. At nesten 1,5 millioner nordmenn så henne, var skikkelig nasjonaltisk underholdning. Men noe særlig mer stolte av oss selv, bør vi ikke bli.

Så til hverdagen.

To-tredjedeler av oss beveger oss for lite. En såkalt sunn livsstil med bra kosthold, moderat med alkohol, ingen røyking og daglig noe fysisk aktivitet, er grunnlaget for at sjansene øker for at vi skal holde oss friske. SSB har regnet ut at helseutgiftene i 2016 var vel kr 62 000 PR innbygger. Ett annet regnestykke viser at stillesitting uten avbrekk tar livet av like mange PR mnd som trafikkulykker i løpet av 2 år. (tall for Lasse Heimdal i Aftenposten 23 februar 2018). Vista analyse mener å kunne dokumentere at minst 10 minutter fysisk aktivitet  ( gjelder da selvsagt alle) ville spare Statsbudsjettet for kr 80 milliarder! 

“Leve hele livet”

Nettopp det er navnet på meldingen som snart kommer fra regjeringen. Ett av de 4 hovedpunktene er nettopp fysisk aktivitet og fellesskap og hvordan forholdene skal legges til rette for det. Kort fortalt, enten man er middelaldrende eller senior må det mer økonomiske midler til kommuner eller bydeler for ansette folk som kan få igang aktiviteter. Det være seg øremerkede midler til Frisklivsentraler eller seniorsentre. En velment brosjyre i posten er ikke nok til dytte folk igang. Får man først igang slike aktiviteter, inspireres gjerne frivillig til å følge opp. Kanskje det bare er å sette i gang? Når vi en søndag ser 1000-vis på ski, har lett for å glemme at de fleste “bare sitter der”.

Hilsen Thor-Øistein som ikke gir seg.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg