Guttas 17mai og julekvelden – men hva med jentene?

Jeg snakker selvfølgelig om Birken og litt om vårens vakreste eventyr – Holmenkollstafetten. Det er nok  vanskelig for dagens unge og middelaldrene å tenke seg at for ikke mer enn 40+ år siden var kvinner utestengt fra disse store idrettsarrangementene “for alle”. Ikke nok med at de ikke fikk delta, hvis de prøvde å lure seg med ble de nærmest kriminalisert.

Holmenkollstafetten eller vårens vakreste eventyr.

Denne stafetten med 15 etapper går fra Oslo sentrum, rundt Besserud og tilbake til Bislett. Det er og har vært en folket med mange tilskuer langs løypa. Da joggebølgen kom til Norge på begynnelsen av 1970-tallet begynte mange kvinner som ikke var konkurranseløpere også å løpe. Naturlig nok ville kvinnene også gjerne delta på den store idrettsfesten som Holmenkollstafetten var, men de fikk tvert nei fra arrangørklubben Tjalve og medarrangør Aftenposten. Argumentene i mot var mange og selsomme, det gikk på kvinners biologi og “vakre ytre”, en god venn av meg blåste i muligheten for kvinner å delta “for ingen idrettslag kan klare å stille med 15 kvinner som kan klare denne krevende løypa”. Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe  deltok under falsk navn, dvs initialer i stedet for fornavn (Ellingsen) og lånt mannsnavn (von der Lippe) i 1972 som en protest mot kjønnsdiskriminering i idretten. De ble straffet hardt for sin sivile ulydighet; Gerd von der Lippe som hadde vært på landslaget i friidrett ble utestengt fra Landslaget og Ingrid Ellingsen ble fratatt muligheten til å kvalifisere seg for landslaget. Men her som ellers i samfunnet måtte gutta boys gi seg, etter sterkt press og i 1975 var det egen kvinneklasse i Holmenkollstafetten. Selvfølgelig har det vist seg at det ikke er noe problem for idrettslag og bedriftsidrettslag å stille rene kvinnelag. Selv har jeg løpt stafetten mange ganger og mange forskjellige etapper. Og det er og var kjempegøy, bare så det er sagt.

Birkebeinerrennet

Dette var også (selvfølgelig) en idrettsfest forbeholdt menn. Men kvinner har helt siden 1961 gått over fjellet, sammen med gutta, utenfor konkurranse. I kvinneåret 1975 stilte flere kvinner med plakater og slagord og gikk rennet utenfor konkurranse. I 1976 vant kampen mot diskriminering og det var egen kvinneklasse, som en prøveordning. Og siden har flere og flere kvinner gått rennet, på de samme vilkårene som mennene, med sekk på 3,5 kilo.

Idrettspampene er blitt drevet fra skanse til skanse

Kvinnene har måttet kjempe for sin soleklare rett til å delta i idrettskonkurranser på like linje med menn. Hvis kvinner i det hele tatt fikk være med i friidrett eller langrenn, var det bare på relativt korte distanser. Dette endres langsomt og gradvis. Våre pionerer innen forskjellige idrettsgrener har stått på for kvinneidretten. Mange kan nevnes, f.eks. gullstafettlaget fra GrenobleOL med “jintutten” Berit Mørdre, Ingrid Aufles og Babben Enger. Også Grete Waitz, Gerd von der Lippe og Anette Sagen for å nevne noen. Gerd von der Lippe fortjener mye heder for å ha stått på for likestilling i idretten med foredrag, demonstrasjoner og annen fremsnakking av kvinner. Men mange idrettsinteresserte kvinner jobbet og slåss mot kjønnsdiskrimineringen i idretten som fortsatt lever i noen forbund og hos noen menn.

En litt morsom selvopplevet historie

I 1974 var jeg med en gjeng for å gå Marcia Longa som selvfølgelig var et løp forbeholdt menn. Jeg prøvde å se så mannhaftig ut som mulig, og før start ble vi sluset gjennom trange sluser hvor arrangørene sto og kontrollerte startnummer. Mitt var selvfølgelig tilhørende en nordmann som ikke startet. Vakten så strengt på meg, ropte “una donna”, tok et raskt tak over min brystkasse med ganske små pupper, og lot meg passere. Første og siste gang jeg har vært gjennom kjønnstest i idretten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg