>Legemiddelindustrien og etikken

Jeg har alltid hatt et godt forhold til legemiddelindustrien. Den er viktig for utvikling og testing av nye legemidler, og jeg har aldri opplevd det som problematisk at legeiddelindustrien tjener penger. Selvfølgelig må de tjene penger for det koster å utvikle nye medisiner. Jeg ble imidlertid både skuffet og lei meg da jeg leste i Aftenposten i går om behandling av våt AMD (aldersbetinget makuladegenerasjon).https://www.aftenposten.no/article/ap-wELqkd.html. og hvordan iegemiddelindustrien har brukt sin posisjon og sine penger til å nedsnakke en mulig behandling som er vesentlig rimeligere, men beviselig like god som det medikamentet industrien selv har søkt og og fått godkjent indikasjonen våt AMD for.

Hva er våt AMD

AMD er en sykdom der den gule flekken i øyet blir svekket, og fører til dårligere skarpsyn og fargesyn. Vi deler i tørr og våt AMD hvor den tørre er den vanligste. Ca 30 % av kvinner og menn over 75 år får AMD, ca 10 % av disse den våte typen som er den som raskest fører til synssvekkelse og blindhet. Inntil for 10 -15 år siden fantes ingen behandling for våt AMD, nå finnes det medikamenter som injiseres rett inn i øyet i lokalbedøvelse og som bremser utviklingen. 

En historie om viktige legemidler og ønske om å tjene mest mulig penger.

Kort fortalt, et anerkjent legemiddelkonsern markedsfører to typer medikamenter, et med indikasjonsstillingen tarmkreft og et med indikasjonen våt AMD. Nå har det seg imidlertid slik at tarmkreftmedikamentet ble testet ut på pasienter med våt AMD med meget godt resultat før et nytt medikamentet for våt AMD kom på markedet. Kjente øyeleger både her til lands og i utlandet har bedt firmaet om å søke utvidet indikasjonsstilling for tarmkreftmedikamentet da det i flere studier viste seg å fungere meget godt ved våt AMD. Dette ønsket ikke legemiddelfirmaet å gjøre, hvorfor? Fordi da ville de ikke selge så mye av den nye og meget kostbare medisinen de var i ferd med å få på markedet. Den vesentlig rimeligere tarmkreftmedisinen ville sannsynligvis blitt brukt enda mye mer, og spart helsevesenet for store beløp, penger som industrien da ikke ville få.

Legemiddelindustrien er rik og mektig

Dessverre er det penga som rår. Legemiddelindustrien kjemper en utrettelig kamp med ikke alltid like blanke vå¨pen. I 2016 ble den billige medisinen brukt i ca halvparten av tilfellene til en kostnad av i underkant av 15 millioner kroner. Skulle den dyre medisinen som industrien kjemper for være brukt i disse tilfellene ville det betydd en kostnad for helsevesenet på i underkant av 330 millioner kroner. Industrien bruker skremselspropaganda som å fortelle pasienter og pasienters pårørende at bruken av den billige medisinen er utprøvende og ikke godkjent og at pasientene må insistere overfor sine behandlere å få den dyre medisinen. Heldigvis har vi leger og øyeavdelingen i vårt land som ikke lar seg presse. Den billige medisinen har nå vært brukt med godt resultat i snart 14 år på flere norske øyeavdelinger og slik spart helsevesenet for store summer. Det er ikke ulovlig å bruke medisiner for andre indikasjoner enn det den er godkhjent for i Norge. Leger som gjør det påtar seg et ekstra ansvar, men når det gjelder denne medisinen er bevisene så sterke for at dette er trygt at legene ikke behøver å engste seg. De som bør engste seg er de legene (heldigvis ikke mange) som lar seg bruke av legemiddelindustrien til å skape utrygghet og usikkerhet hos pasientene. 

Konflikten mellom legemiddelindustrien og brukerne av den billige medisinen dreier seg om grådighet.

Grådigheten hviler på industrien som priset det nye medikamentet så høyt at legene som var vant til å bruke den billige medisinen ikke ønsket å slutte med det selv om det kom en ny medisin med riktig indikasjonsstilling og med riktige pakningsstørrelser. Heldigvis har vi dyktige leger i dette landet som er mest opptatt av å hjelpe pasientene sine. Hvis hjelpen kan gjøres til en tiendel av prisen, ja så er det den medisinen de velger. Denne konflikten pågår fortsatt og er advokatmat. Øyeavdelingene på Haukeland og Ullevål står på sitt og lar seg ikke presse, heldigvis. Og legemiddelindustrien bruker alle midler, også egne ansatte som forteller bestefaren sin at det legene gjør med ham er farlig og udokumentert. Etisk meget betenkelig etter mine begreper.

Hilsen Ragnhild som har mistet noe av troen på at en stor og mektig industri kan oppføre seg skikkelig

1 kommentar
    1. Synes det er skremmende hvordan pengene styrer dem.
      Bra du skriver om dette, man behøver en påminnelse i blant, om at de mektige ikke alltid vet best.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg