Spis mer/mindre fisk!

Hva i all verden er dette slags budskap?

I Norge spiser vi i snitt halvannet fiskemåltid i uka. Helsemyndighetene vil at dette skal økes til 2-3 måltider i uka. Fisk er bra for oss ernæringsmessig. All fisk, men særlig fet fisk gir oss ett bra tilskudd av umettet fett (omega-3), rikelig med en rekke sporstoffer og fullverdig proteiner. Det er flere helsemessige grunner til at vi bør spise mindre kjøtt, og særlig det som kommer fra fjøset. Så kommer den miljø-messige tilleggs-gevinsten. Kjøttproduksjon er miljø-krevende og særlig for dyr som fores med kraftfôr. Så til overskriftens budskap. Morgenbladet forteller oss dette i utgaven 11-17 mai 2018. De vet rett og slett ikke hvilke råd som skal gis!

Noe er likevel ganske sikkert.

Seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelse-instituttet er fagmennesket i den lange artikkelen. På bakgrunn av en stor internasjonal undersøkelse hvor 26000 barn i11 land ble fulgt fra fødsel til 8 års alder, kan hun fortelle at mødre som spiste 3 eller flere fiskemåltider per dag, fikk spebarn som hadde unormal rask vekst. De samme barna ble overvektige skolebarn. Den store norske mor- barn studien som stadig pågår, understøtter slike funn. Denne studien viste at grensen her var ett eller flere fiskemåltider i uken.

Hva er det helsefarlige ved fisken?

Vi har nå ganske lenge visst at fisk i varierende grad tar opp miljøgifter og tungmetaller. Tungmetallene er bly, kadmium, og kvikksølv. Miljøgiftene er mange, blandt annet dioksin DDT og PCB. Alle disse stoffene tas opp og lagres i fettvev. Alt vi puster inn og spiser i løpet av dagen, tilfører  oss spormengder av dette. Men det er fiske-inntak som kan bringe oss over en viss terskel av hva vi kan tolerere. Vitenskapskommiteen for Mattrygghet sa senest i 2017 at det vi får i oss av miljøgifter er godt under det som regnes som ugunstig for helsen.  I en risikovurdering fra 2014 skrev de at “det ikke var grunn til spesifikke kostråd for gravide om begrensninger på konsum av fet fisk”. Med den kunnskapen som nå foreligger, er det tid for revurdering. Barn i livmoren og spebarnet er spesielt sårbart. Det kan være en direkte toksisk effekt og det kan være at miljøgiftene har en såkalt hormon-hermende virkning.

Hva med resten av befolkningen?

Jeg synes at konkrete råd er underkommunisert. Jeg skal ta noen eksempler. Stor og litt aldrende fisk, feks kveite og torsk har mer miljøgifter enn fisk som bare veier noen kg. Lever innholdet mye miljøgifter og de av oss som særlig liker dette, bør nok begrense oss. Det er sagt at det ikke er noen forskjell på villaks og oppdrettslaks når det gjelder miljøgifter. Hva med såkalt økologisk oppdrettsfisk som har fått renset for? Tidligere undersøkelser har vist at selv fet fisk som sild, makrell og sardiner, inneholder lite miljøgifter. Det er også hevdet at kysttorsken kommer bedre fra det enn skreien fra Barentshavet.  Med andre ord, noen har en jobb å gjøre, rådene bør være mer klare. Jeg selv fortsetter å spise forskjellig type fisk mange dager i uka. Jeg føler meg bra på det og det smaker godt.

Hilsen Thor-Øistein

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg