Bestefar og barneidretten- enda en gang!

Undervurderer vi den sosiale betydning i barne-idretten?

Mohamed Fariss ble årets Oslo-borger og det var virkelig fortjent. Avstemning i mediene fører noen ganger til at en eller annen ubetydelig kjendis velges til en slik æres-tittel, men ikke denne gangen. Fra 2001 har Fariss jobbet med å få liv i fotballklubben Sterling på Tøyen. Fariss jobbet med barn og ungdom i Oslo Kommune. Han så behovet for aktivisering  av ungdommen på Tøyen. Over halvparten vokser opp i det vi kan definere som fattigdom. Det er stort skole-frafall, det er mye vold og kriminalitet. Mange barn kommer fra innvandrer-familier og har dårlige norsk-kunnskaper. Hva prøvet så Fariss å gjøre? Han har fått i gang 12 fotballag. Alle får tilbud om å bli med, uansett hva slags rulleblad de har. Hans mål er at stikk-kniven i treningsbagen blir liggende der. Det er 25 frivillige hjelpere i klubben, men å få kontinuitet i dette er ikke lett. Prispengene han fikk har gått til klubbarbeidet sammen med noe kommunale tilskudd.  Endelig har det blitt penger til klubbdrakter!

“Den klassedelte Osloidretten”.

19. mai, 2018, skrev Aftenposten om den klassedelte Oslo idretten. Litt retorisk ble det fastslått at de beste fotball-barna ble kjørt til fotballtrening i Tesla. Avisen kunne fortelle om de store forskjellene det er i hvordan tilbudene til barna er i feks Grorud-dalen,  sentralt i Oslo og på den annen side i Oslo vest.  Ready er en stor og veldrevet klubb på Vestkanten. I barne- og ungdoms-fotballen er det 6 heltids- og 22-deltidsansatte. Mange av de ansatte jobber med spiller utvikling. Idrettslaget Høybråten og Stovner i Grorud-dalen har omlag like mange medlemmer som Ready og baserer seg stort sett på frivillighet. Inntil for 10 år siden kom likevel de beste i ungdomsfotballen fra Oslo Øst. Nå har dette snudd, mest pga de profesjonelle tilbud vest i byen. Trenngsavgiftene er her også blitt så høye at dette er utopi for mange familier på østkanten.

Hva er Fotballforbundet opptatt av?

Den offisielle visjon er, “Flest mulig, lengst mulig, best mulig”.  Dette høres flott ut, Men dette er nok ikke realitetene. Får vi Forbundets folk i tale, kommer det raskt frem i dagen at hovedproblemet er at de mister talenter. I klubbene er det temmelig klart at den gode 12 åringen dyrkes på bekostningen av den glade gutten eller jenta som kommer på trening fordi det er gøy. Og noe ganger hopper disse barna over treningen fordi andre ting er mer fristende.  Barne- og ungdoms- fotballen er den store “folkeidretten”. Uansett, det er fotballen som appellerer til de fleste barna. Er de først på trening, er alle like, uansett bakgrunn. Dette gjelder også integrering på alle måter. Jeg kan ikke tenke meg noen arena hvor politiske vedtak om økonomisk støtte kan  være viktigere. At politikerne ikke ser dette er uforståelig. I Oslo burde bystyret ta en tur til Fariss i Sterling på Tøyen. Så til slutt, hvorfor har ungdomsklubbene blitt nedlagt i Oslo ? Noen synes tross alt at fotball osv ikke er livets høydepunkt.

Hilsen Thor-Øistein, bestefar som observer og håpet

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg