“Bare blåbær”

Hvor i all verden kom dette uttrykket fra?

Det er det flere som har lurt på. Det er i hvertfall fra forrige århundre-skifte, sier kildene, men sansynligvis enda eldre. Bærene er små og lett tilgjengelige og er nok en metafor på at “dette er enkle greier”. Engelskmennene sier i slike situasjoner “peanuts” og svenskene “småpotatis”. Men selv om blåbærene er små og preget av en tørr sommer Iår, så var det ikke ordenes opprinnelse, jeg hadde tenkt å skrive om.

Det hele startet høsten 1940.

Far var en skogens mann. Der hadde han sitt arbeide og der trivdes han best i det som måtte være igjen av fritid. 4-5 år gammel var jeg på min første blåbærtur i skogen. I første omgang ganske kjedelig. Det ble få bær i spannet og en klok far sa etterhvert, “sett deg på den tua og spis”. Turens høydepunkt for en liten gutt ble etter noen timer, bål og nistemat. Bærtur ble endel av matauken under krigen. Så, etter hvert som årene går, finner jeg igjen mer glede av sensommerturen med bærplukker, og gamlefar født i 1900 var på mange måter med denne gangen også. Slik ble det forleden på Norefjell. Ikke mye bær Iår, men på enkelte tuer var det rikelig nok. Etter ett par liter og litt stølhet i rygg og knær, nok for den dagen. Fosslibekken med lunkent vann inviterte til en dukkert og slik ble det. Helt naken.

“Helt på bærtur”.

Dette er ett uttrykk vi ofte føler passer greit på politikere i gitte situasjoner. Jeg synes jo at bærtur  som kommer i miskreditt på denne måten, er litt trist. Som oftest finner vi bærsankere veien hjem uten problemer.

Blåbær er godt og blir stadig sunnere.

Uansett hva vi gjør, om vi sitter stille eller stresser omkring, “slitasje-stoffer” dannes. Såkalte frie radikaler er noe av dette. Antioksydanter demper skadene. Vi danner antioksydanter i kroppen selv, men er avhengig av et bra kosthold med rikelig av dette i tillegg. Her kommer blåbæra inn i bildet. Den intense blåfargen vi finner i skogsbær tvers gjennom, såkalte antocyaner, er en sterk antioksydant. Bortsett fra nyper er det ingen frukt, bær eller grønnsak som inneholder mer. I tillegg er det rikelig med C-vitamin og andre sporstoffer i blåbær som er bra for helsa. Mange undersøkelser viser at antioksydanter tatt ut av sin naturlige sammenheng i bær, ikke er så effektive. Enkelte undersøkelser tyder tvert imot på at det kan være helseskadelig. Konklusjonen blir at frukt og bær er bra for oss og dessuten smaker det godt. De gode næringsstoffene blir ikke ødelagt ved frysing og i saft og syltetøy er det bare en ubetydelig reduksjon. Så hvorfor i all verden betale masse penger for litt blåbær i tablett form ??

Hilsen Thor-Øistein som anbefaler skogstur med bærplukker og bekke-bad.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg