Vi må spise mer lammekjøtt !!!

Nå er det tid for får-i-kål !

Det er ikke til å tro, nå er lagrene med lammekjøtt så store at vi har begynt å bruke kjøttet  til reve-for. Sauebøndene i Sør-Norge trapper ned, ikke minst pga  ulven. I resten  av Norge blomstrer saueholdet i den grad at produksjonen er større enn vårt mat-behov. Bøndene får statlig tilskudd for hvert fødte lam. For meg blir det selsomt å fore reven med subsidiert kjøtt. En annen sak er at vi ønsker en nedtrapping av pelsdyr-næringen. I snitt spiser vi 5 og halvt måltid med kjøtt i uken mens alle helseråd tilsier at vi burde redusere dette til fordel for fisk. De vel  5 kjøtt-måltidene i uka er hovedsakelig kjøtt fra svin og kyr samt noe fjærkre.

Er det noe galt med svinekjøttet?

I gamle-dager da jeg vokste opp på landet ble grisene foret med mat-skyller (avfall og rester), dårlige poteter og rotfrukter ellers. De gikk ute store deler av året og ble ikke spesielt feite. Idag står de fleste i trange binger og fores med kraftfor. Selvsagt  er det unntak. Vi kan lese om den glade Grøstad gris som går ganske fritt og får hvertfall epler de siste par ukene før slakting. Den “moderne gris” er ikke spesielt fet og selve kjøttet er egentlig magert. Skjærer vi bort “kant-fettet”, så blir det et ganske sundt og fettfattig måltid. Men det er egentlig ikke det som er min agenda idag. Såkalt fabrikkoppdrett/produksjon av av svin på kraftfor har en miljø-side. Mesteparten av kraftfôret er produsert fra mais og fraktes halve kloden rundt for å ende opp i norske grisehus. Denne effektive griseproduksjonen har nå endt opp med store lagere av dette kjøttet også, dette til tross for all kjøtt- og pølsespisingen vår. Blir dette reve-for også? I midt hode er nå 2 ting temmelig klart. Vi må spise mer lammekjøtt og vi må produsere mindre grisekjøtt.

Så litt mer om lammekjøttet.

Særlig i de 3 nordligste fylkene tas sauene rett ned fra beite for slakting. De som påstår at de har de fineste smaksløker, hevder at dette lammekjøttet smaker best. At det det attpåtil er best for helsa vår, sies også. Flere produsenter som Lofoten- og Lyngen-lam garanterer at det er slik det foregår, uten kraftfor de siste ukene for å få opp slaktevekten. Jeg er ingen stor matlager, men jeg har fått med meg det er mange flere muligheter enn lammesteik og får-i-kål. Vår lokale slakter (Strøm Larsen) har mange typer lammekjøtt med oppskrifter.

Hva med radioaktivitet i kjøtt fra beitende dyr?

Ulykken i Tsjernobyl i 1986  førte til ganske stort nedfall, særlig i Midt-Norge. Beitende dyr fikk i seg store mengder radioaktiv cesium. Det ble funnet i lav og ellers i planter og sopp. Radioaktivt cesium har en halveringstid på 30 år. Opland fylke var spesielt hardt rammet og fremdeles sjekkes slaktekjøtt av strålevernet. Finnes radioaktivitet, “fores dyra ned” med kraftfor, slik at  det ikke foreligger noen helse-risiko.

Hilsen Thor-Øistein som helst spiser kjøtt fra dyr som kommer rett fra beite

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg