Det er ikke ansvarlig når friske mennesker nekter å la seg vaksinere

Jeg leser med undring et innlegg i NRK Ytring, et innlegg signert med fullt navn (det skal hun ha) og med undertittel “Ansvarlig og uvaksinert”. Min undring går ikke på at en oppegående velutdannet kvinne ikke vil la seg vaksinere, det er dessverre endel av dem. Nei, min undring går på at hun ønsker min og andres sympati for det valget hun har tatt. Jeg skal synes synd på henne fordi hun nesten ikke tør å si at hun foretrekker å være uvaksinert fordi hun er redd for reaksjonene. Men nå sier hun det imidlertid høyt i en ytring og ber om sympati.

Damen påberoper seg sin demokratiske rett til å si nei takk, og det har hun jo lov til. Samtidig glemmer hun eller vil ikke se at hennes valg har betydning for oss andre og våre demokratiske rettigheter. Hva med retten til å få gå på skolen sammen med vennene sine i stedet for å sitte alene foran PCen hjemme? Hva med rettighetene til alle som må være på hjemmekontor i stedet for å treffe kolleger? Og fremfor alt, hva med rettighetene til intensivsykepleierne som nærmest er i knestående av ekstravakter og tung pleie og nå kanskje får inndratt de stakkars fridagene de skulle hatt i julen?

Vi har valgt å la all vaksinering være frivillig og opp til den enkeltes selvbestemmelse. Samtidig er det klinkende klart at vaksiner både beskytter den enkelte mot alvorlige sykdommer og samtidig er en lojalitetshandling for å beskytte samfunnet, helsevesenet og dem som av ulike grunner ikke kan bli vaksinert. Helsemyndighetene går nå ut og nærmest trygler de uvaksinerte om å revurdere sitt standpunkt. Men fysioterapeuten og yogalæreren vet bedre – det dreier seg nemlig om hennes valg som tydeligvis trumfer alle andre hensyn.

Det er selvfølgelig legitimt å være kritisk, å stille spørsmål. Våre helsemyndigheter bruker det de vet og kan for å besvare spørsmålene. Virkninger og bivirkninger har vært diskutert i full åpenhet siden de første vaksinene kom på markedet. All tilgjengelig kunnskap tyder på at vaksinen er det som skal til for å redde oss ut av pandemien og la oss leve livene våre som normalt. Risikovurderinger viser at det å bli koronasyk er langt langt farligere enn vaksineringen.

Nå ser vi at de aller alvorligste syke på intensivavdelingene er uvaksinerte i tillegg til eldre med underliggende sykdommer. Mye av overbelastningen på sykehusene våre kunne vært unngått hvis alle som kunne vaksineres ble vaksinert. Over halvdelen av de kritisk syke koronapasientene er uvaksinerte. De skal selvrfølgelig ha all den behandling og pleie de trenger og det er meget resursskrevende.

Ytringskribenten mener vi må tåle hverandres forskjellighet og det er jeg selvfølgelig enig i. Men jeg kan ikke se at forskjelligheten skal kunne føre til skade på andre og det er det å nekte vaksine fører til, stor skade på andre. Og den såkaldt ansvarlige og uvaksinerte kan risikere å ende opp på en intensivavdeling og bli enda en del av statistikken uvaksinert og alvorlig syk. Men uvaksinerte beskyttes til dels av alle oss som vaksinerer oss.

Hilsen Ragnhild som blir utrolig provosert av sånne som “ansvarlig og uvaksinert”.

2 kommentarer
  1. Hvem er alle disse menneskene, som i tillegg til å belaste helsevesen også utsetter de som av en grunn ikke kan la seg vaksinere for alvorlig sykdom? Hvem er disse menneskene som delvis må bære ansvaret for at helsemyndighetene må stenge ned, at vi alle må leve med strenge smitteverntiltak?

   I mitt nærmiljø har vi to slike, tilhørende yoga/alternativmiljøet. Vi, trippelvaksinerte begge to, har isolert oss hjemme frem mot jul, delvis for å unngå disse to. Vi prioriterer å holde oss mest mulig sikre frem mot jul, slik at vi forhåpentligvis kan være sammen med barn og barnebarn i høytiden.

   Det kan se ut som om konspirasjonsmiljøet har kuppet yogafolket. Mitt inntrykk er at veldig mange av de vaksinenektere jeg kjenner til har tilhold i disse miljøene? Kanskje helsemyndighetene kunne
   gå målrettet inn i dette miljøet (tror nok ikke dette er mulig, men….)?

   Jeg sliter med å forstå hvordan oppegående og godt utdannede folk kan oppføre seg så idiotisk.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg