Fysisk aktivitet hjelper ikke når du ønsker å gå ned i vekt ?????

Fysisk aktivitet duger ikke når vi ønsker å gå ned i vekt.

Barnelege og fedmeforsker fra Trondheim, Rønnaug Ødegård formulerte det omtrent slik i debatten Fredrik Solvang hadde mandag 14. januar på Nrk TV1. Hun har i mange år arbeidet med alvorlig og syklig overvekt spesielt hos barn og unge. Hennes erfaring rimer godt med andre vitenskaplige arbeider fra miljøer som arbeider med sykelig overvekt og fedmeforskning. Når det i tillegg til kostrestriksjoner gis velmente råd om trening, oppfattes dette som mas og rådene blir ofte sabotert. De med stor overvekt blir så slitne av fysisk trening at de ofte kutter ut de daglige aktivitene som vanlig spaertur og trappegåing, og blir sittender i ro resten av dagen. Det ble også erfart at litt trening kunne resultere i ekstra-spising som “belønning”.

Dette førte galt avsted i diskusjonen.

Helsedirektoratet og trener Yngvar Andersen skulle stå til rette for de offisielle helserådene som dreier seg om sunne matvaner og fysisk aktivitet. Ødegård mente at “maset” om fysisk aktivitet burde kuttes. Både fordi det ikke var effekt av det og fordi de overvektige ble frustrerte. Greit nok at en spesiell pasientgruppe med stor overvekt krever spesielle tiltak. En helt annen sak, er rådene som vi gir når noen ønsker å kvitte seg med noen kilo. Det kan være av helsemessige grunner eller rett og slett for å føle seg lettere og i bedre form.

Hva Fredrik Solvang burde fått frem !

At de med svær overvekt må hjelpes spesielt er klart og det er en sak for seg. Det er denne gruppen pasienter Ødegård arbeider med og brenner for. Så er det alle oss andre. Sansynligvis er det hele 70% av befolkningen som beveger seg for lite. Det er masse dokumentasjon på at en rimelig sunn livstil med et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er bra for oss. Risikoen for en rekke sykdommer blir mindre, sansynligheten for at vi lever lenger og bedre øker. Men først og fremst vil jeg vektlegge at en brukbar fysisk form gjør at vi føler oss bedre og kan leve aktive liv.
De fleste som har levd et inaktivt liv veier noen kilo for mye og er i fysisk dårlig form. De første skrittene i en livsstilsendring er: komme opp fra stol og sofa, gå litt daglig og prøve å bygge litt muskulatur ved styrketrening. Sansynligheten for at muskulatur erstatter noe av fettet på kroppen er stor. Legger vi en langtidsplan for å gå noen kilo ned i kroppsvekt, er det enkelt. Daglig fysisk aktivitet og et par skiver brød og/eller eller to poteter mindre om dagen i ett år fører til noen kilo minus. Kjekt å si, men det er mulig.

Hilsen Thor-Øistein

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg