Godt nytt år – får vi håpe

Vi er nesten en uke inne i det nye året – et år vi hadde store forventninger til, men som startet på verst tenkelig måte. Vi forlater et år med store begrensninger for mange grunnet en pandemi som helsemyndighetene lenge har sagt ville komme og går inn i et år med håp siden vaksiner er godkjent og vaksinering har startet. Vi forlater også et år hvor det helt på tampen oppstår en katastrofe som rammer et lite lokalsamfunn så hardt at det er vanskelig å forestille seg rekkevidden. Starten på de nye året ble naturlig nok sterkt preget av raset i Ask i Gjerdrum, alle har fulgt med på redningsarbeidet og håpet på funn av flere overlevende. Dessverre vet vi i dag at 10 mennesker er omkommet i raset og at et tusentall er rammet ved tap av bolig og alt de eier eller er evakuert på grunn av fare for nye ras.

Men årets start har gitt oss mer å bekymre oss over. Valget i USA trodde vi nå endelig var klart og at opptellingen i Kongressen 6.januar bare var en formalitet før Biden ble offisielt erklært vinner av presidentvalget. Slik gikk det ikke som alle vi som satt klistret til TV-skjermene i går kveld fikk med oss. At en rasende mobb kunne trenge seg inn i Kongressbygningen og bedrive hærverk med et tafatt sikkerhetspoliti på sidelinjen, ja det syntes utenkelig, men skjedde alikevel. Når selv Norges mest ihuga Trumptilhenger på morgennyhetene sier han er forskrekket og sjokkert, ja da skjønner vi hvor sjokkerende dette er. Et lite lysglimt i forferderlighetene fra USA er det at senatvalget i Georgia endte med demokratisk seier og derved større muligheter for Biden å få gjennomført sin politikk.

Året har også startet med to saker som gjelder behandlingen av flyktningebarn. Rettsaken i Høyesterett som føres for Farida som ble deportert fra Norge til internflukt i et såkaldt trygt Afghanistan for 5 år siden, pågår i disse dager med Høykommisæren for flyktninger som partshjelper for Farida. NOAS har engasjert seg i saken fordi de mener Norge bryter FNs flyktningekonvensjon.Jeg håper, men har dessverre mistet troen på hvordan norsk rettsvesen fungerer i slike saker. Den andre saken er mer gledelig. Mustafa Hasan har fått forlenget utreisefristen til 1.juli og kan nå fullføre videregående skole. Det er å håpe at livet hans ikke fortsatt skal stå på vent, men at han endelig kan få beskjed om varig opphold her i landet. Jeg og veldig mange med meg håper.

Etter de siste innstramningene for å stoppe Koronasmitten er vår lille familie, Thor-Øistein, dachsen Pia og jeg henvist til vårt eget selskap. Slett ikke det verste for oss, vi går på ski, går tur på bena og hygger oss inne med bøker, puslespill og familien Bridgerton. For to dager siden skitur langsGråseterveien i 11 kuldegrader, i overkant for 84-åringen, i dag på ski til Lysedammene og Svedmyrkoia i 6 grader, bedre temperatur for oss gamle. Føret er bra, men løypene begynner å bli slitte så vi trenger mer sne. Så lenge slitte skiløyper er vårt største problem skal vi slett ikke klage.

Nå ser vi frem til at vaksineringen skyter fart, at utsatt helsepersonell og sykehjemsbeboere blir ferdig vaksinert og at turen så kommer til husets snart 85 åring. Jeg som bare blir 80 til sommeren må nok vente litt til, men det er bare rett og rimelig så lenge jeg er frisk nok til å gå på ski.

Hilsen Ragnhild med store forhåpninger for fremtiden, for Farida og Mustafa og for vaksinen.

 

2 kommentarer
  1. Godt nytt år til dere.
   Etter å ha fulgt sjokkerende tv-bilder i går, var troen min på USA og deres muligheter som demokratisk nasjon frynsete. Når vi så hørte Biden sin tale nå i kveld, fikk jeg litt lavere skuldre. Talen var tydelig og sterk, med sterk avstand til gårsdagens pøbler. Biden framsnakke både rettssikkerhet og motstandere, og ikke minst så problematiserte han det at en Black lives matter demo aldri ville bli møtt på en så fredelig måte. Denne ulikheten omtalte han som uakseptabel, noe som gir meg et håp. Jeg håper det beste, selv om Biden vil få en utrolig utfordrende jobb, både med det store spennet i demokratenes leir, og ikke minst alle de republikanere som fortsatt tror at valget ble fikset og de som tror på alle konspirasjonsteoriene som florerer. Men, vi må håpe det beste.

   1. Så enig med deg, Merethe. Vi MÅ håpe at demokratiske krefter vinner. Og ja, vi hørte begge talene til Biden – det var en virkelig statsmann som talte. Vi får holde pusten og glede oss til 20 januar. Takk for kommentaren dine – alltid tankevekkende.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg