“Høydehus”i heimen for å bli best?

 •  

Rett over nyttår foreslo Friidrettsforbundets lege at familien Ingebrigtsen skulle få installere eget såkalt høyde-rom i heimen. Bakgrunnen for at dette ble en sak er som følger: I kondisjonskrevende idretter som langdistanse-løping i friidrett og langrenn, har vi lenge erfart at 2-3 ukers opphold i fjellet, 1200- 1800 meter over havet, har bedret kondisjonen. Ved å trene med et mindre oksygentrykk enn i lavlandet, dannes flere røde blodlegemer og oksygentransporten bedres. Pga Covid-19 pandemien er det nå helt naturlig med reise-restriksjoner til høyde-opphold i alpene og andre høyfjells-lokalisasjoner.

I -80 og 90 årene var jeg med idrettsutøvere på en rekke høydeopphold i Alpene. Særlig engelske forskere hadde lagt et godt kunnskapsgrunnlag for å gjennomføre dette på en bra måte..Egne,tildels dyrkjøpte erfaringer ble også gjort. De første 4-5 dagene var viktige tilpasningsdager enten det var i Davos eller St. Moritz ( 1700- 1800 m. over havet). Deretter fulgte mange dager med lavt intensitetsnivå, før vi gradvis kunne trene mer som vanlig. Ble disse kjørereglene ikke fulgt, samtidig som det ikke ble bra med hvile, mat og drikke, kunne det ende opp med utslitte og tildels syk utøvere.

En dag besøkte jeg kollega med vel 20 års erfaring med toppidrettsutøvere i høyfjellet. At riktig trening førte til god høydetilpasning for senere konkurranser i høyden var han overbevist om  At utøvere også i  3-5 uker etter høydeopphold bedret sin generelle yteevne, var veldokumentert. Dog med individuelle forskjeller. Han trodde at lavere oksygennivå ikke alene var årsak til bedre resultater for en periode i etterkant. Han trodde vel så mye at den rene, friske luften, rikelig med ultrafiolette stråler fra sola, hyggelig sosialt liv på et lite hotell, samtidig som treningen ble mindre intens, gjorde positive utslag.

Høydetrening er “pynten på kaka” for de absolutt best trente. Derfor ble det litt  parodisk at vanlige ivrige Birkebeinere dro til ett nybygget høydehus i Trysil eller kjøpte ett høydehustelt til egen.stue. Bakgrunnen for dette var at opphold i slike installasjoner 12-16 timer i døgnet i minst 1o-12 sammenhengende dager, ville bli som et reelt opphold i alpene.  Den enkleste måten å imitere høydeopphold med mindre oksygentrykk, var å erstatte oksygen med nitrogen ved hjelp av en spesiell pumpe. Men hvem var villig til å følge et slikt regime og samtidig være istand til å leve et tilnærmet normalt liv? Vi vet ikke hvor utbredt det ble, men det verserte en rekke rykter om ivrige mosjonister og ambisiøse foreldre som prøvde seg.

At Norges idrettsforbund nedla forbud  mot høydehus/telt opphold  var greit. Det var en “kunstig” måte å bli bedre på. Jeg tror likevel det viktigste var å sette en stopper for denne galskapen.

Så tilbake til at verdens beste Jakob skal prøve seg på dette. Jeg er tvilende til om dette blir vellykket. Det vil ta fokus bort fra annen trening og et hyggelig liv for en 20-åring med kjæreste.

Hilsen Thor-Øistein som aldri slutter å  forbause seg over hva folk finner på.

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg