Kombinert er vår nasjonalidrett!

Snøen har hittil bare kommet og gått. De fleste skianleggene har måttet hjelpe naturen  med å lage ski føre. Rundt omkring i verden er det snøkanoner som spruter ut “kunstsnø” i bakker og løyper denne høsten. Sjusjøen med det flotte anlegget på Natterudstilen kunne sist helg by på fantastiske forhold. Tilsammen 5 km spor i kupert terreng uten en millimeter snø fra himmelen var arenaen for hundrevis av langrennsløpere.

Jeg var heldig og fikk være med brødrene Jarl og Harald Riiber på en kombinertsamling før åpning av sesongen på Beito og World Cup i Finland om få uker. Selvsagt håper vi alle på en skikkelig nordisk vinter igjen.

Litt sjåvinistisk er jeg vel, når jeg påstår at all skisport startet i Norge. Men langt unna er det ikke. Vi gikk på ski, vi hoppet og vi kjørte utforbakke. Og det var de samme som gjorde alt sammen. På slutten av 1800-tallet begynte vi å konkurrere og det var langt fra spesielt langrenn eller hopp. De fleste har nok glemt at til langt ut på 1920-tallet  fikk  utøverne ikke delta i hopprennet i Holmenkollbakken uten først og ha gått langrenn. For hundre år siden var det utallige historier om skogskarer som la bort øksa, tok på seg sekken, brukte 2 døgn for å gå på ski til Christiania, for så delta i Kollen.

Dette var den “egentlige” skisport og de beste i kombinasjonen langrenn og hopp, det var nasjonens helter. Jeg kan bare nevne Thorleif Haug og Johan Grøttumsbråten. Takk og pris, kombinertsporten har virkelig fenget rundt i verden. I de andre skigrenene er det langt fra så mange nasjoner som har utøvere som i kombinert!

Hva er det så som gjør at  noen mestrer denne kombinasjonen av styrke og utholdenhet? Egentlig er det naturstridig. Vi mennesker er litt enkelt fortalt utstyrt med muskelfibre som enten er raske og kjappe eller utholdende. En god kombinertløper er fra naturens side utstyrt med en passe blanding som gir mulighet for utholdenhet i skiløypa og og ekstrem spenst i hoppbakken. Kunsten blir så ikke å forstyrre denne blandingen av egenskaper ved å overdrive feks utholdenhetstreningen. Nesten  lovmessig blir det da kortere hopp i bakken. Og for den saks skyld, det går galt,  hvis man gjør det omvendt.

Brødrene Riiber har gått på ski fra de lærte å gå, nesten. For Jarl er skisporten hans “yrke” for noen år nå. Han har da også vunnet “World cup” i to år. Harald greier å utdanne seg til helikopterpilot samtidig med ski-karrieren. Hva gjør så gammeldoktern i denne sammenhengen? Med noen 10-års erfaringer, prøver jeg å bidra  slik at de holder seg friske, at de trener og konkurrerer slik at de beholder overskuddet. Da er sjansene best for å lykkes og det er vel det det dreier seg om for gutta. Jeg er heldig som får bli med på denne reisen.

Hilsen Thor-Øistein som ser frem til at det blir skikkelig vinter

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg