Kulinarisk byvandring og Oslos mangfold

I dag har vi “innkassert” 85-årspresangen til Thor-Øistein fra bror Per-Christian. Vi har vært på byvandring med smaksprøver av mye som Oslo har å by på. Det ble en rik og spennende opplevelse, fire og en halv times vandring med stopp for smaking og spising på 4 forskjellige steder. Så nå sitter vi utslitte og stappmette med bena opp og tenker over alt vi har opplevd.

Vandringen startet på gamle Grønland brannstasjon, som nå huser kaffebrenneriet. Men det gamle er tatt godt vare på så er du kaffetørst i nærheten av Grønland kan dette stedet absolutt anbefales. Turen gikk først til en pakistansk produksjonsbutikk/kafe/take away hvor innehaverne har laget søtsaker i fire generasjoner. To generasjoner i Pakistan og to generasjoner i Norge de siste 35 årene. Her fikk vi Samosa, med eller uten kjøtt og en herlig mango-yoghurtdrikk – MangoLassi. Samosaen brant på tungen og ble i sterkeste laget for noen av oss, men godt var det. Vi var innom Interkulturelt museum som holder til i den gamle politistasjonen på Grønland. Glattcellene var gjort om til montere som viste oss mange aspekter av hvordan diskriminering og fremmedfrykt oppstår. Den korte tiden vi var i museet gav grobunn for tanker og refleksjoner og er vel verd et nytt besøk.                                                        Denne plakaten sier mye om fremmedfrykt.

En lørdag på Grønlands torg og i Smalgangen viser et yrende folkeliv og og minner oss på at Oslo er blitt en flerkulturell by. Det vi opplevde på turen gjennom Grønland, hvor vi også var en liten tur innom Asylet, viser hvilken berikelse det flerkulturelle er for Oslo og Norge.

Nå vandret vår lille gruppe med byguiden Anne langs Akerselva, under broer og med fascinerende beretninger om steder og personer som er viktige biter i Oslos historie. Vi kom så opp til Schous plass med bryggeriet hvor det nå er et mikrobryggeri i tillegg til kafeer og restauranter. Her ble vi servert fersk pasta, ravioli med villsvin (!) som smakte alldeles nydelig, men var ganske mektig selv om porsjonen var liten.

Nå var vi kommet frem til Thorvald Meyers gate og Miss Gin, Vietnamesisk restaurant som også har take away gatemat som skal og må spises, nettopp, på gaten. Retten heter Banh Mi og den lærte jeg å lage av Gry, så den kjente jeg godt til. Har forøvrig servert den til bridgeklubben min. Så tyggende på Banh Mi i matpapir kom vi opp til Olaf Ryes plass med statue av Eilert Sundt i en fredelig og vakker park. Vi krysset så elven på Eventyrbroen med Dyre Vaas fantastiske skulpturer. Bildet er av Thor-Øistein og Peer Gynt (Peer Gynt øverst)

Vandringen ble avsluttet på Mela Cafe hvor vi fikk sitte ned og spise et utvalg libanesiske retter med for min del (og mange andres) libanesisk hvitvin, frisk og fruktig, som passet utmerket til det vi fikk å spise. Fornøyde, men slitene slepte vi oss bort til Jakobs kirke hvor vi fikk 54-bussen hjem til Sagene. Dette har vært en opplevelsesrik dag, som har gjort meg enda sikrere på at Oslo er en spennende og mangfoldig by som har så mye å by på at vi har en masse til gode.

Hilsen Ragnhild som pleier sine såre føtter.

1 kommentar
  1. Tusen takk Ragnhild for en flott fortelling om vår vandring i en spennende by. Veldig glad jeg fikk oppleve dette sammen med dere.
   Per-Christian

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg