Kvinner må ta i litt mer !

 

Nå har Universitetet i Trondheim (NTNU) vist at kvinner må mosjonere kraftigere for å få samme helsegevinst som menn. Det er ikke mange 10-årene siden at medisinsk forskning hovedsakelig dreide seg om menn. En av forklaringene kan være at de fleste forskere var menn. Andre grunner til at kvinneforskning var nedprioritert, kan jeg overlate til andre å vurdere. Men nå vet vi altså mer.

En gruppe norske forskere har nå i 2019 fått publisert denne undersøkelsen  i Journal of the American Heart Assosiation. 12700 menn og 13436 kvinner, 50 år pluss er fulgt i mange år. Det ble funnet at god kondisjon hos menn ga en 10 prosent lavere risiko for å få hjerteinfarkt, sammenliknet med gruppe med dårlig kondisjon. 25 prosent av kvinnene med god kondisjon hadde en liknende god helse gevinst.

Hva forteller dette oss i klartekst. Jo, kvinner tjener mye på å mosjonere såpass kraftig at de oppnår en god kondisjon. Denne undersøkelsen viser at gevinsten her først og fremst gjelder den såkalte hjerte-kar helsen. Men ser vi på andre undersøkelser i tillegg, kan vi ikke utelukke at helsegevinsten er mer generell.

Hva kan så forklaringen være på at det er så stor forskjell på “vanlige” kvinner og de som mosjonerer mer hardt?  Mye tyder  på at rusle turer og daglige aktiviteter er bedre enn å sitte i ro. Men den egentlige helsegevinsten kommer først når vi tar i. Trønderne anbefaler 30 minutter 5 dager i uken med aktivitet så vi blir svette og trøya og skikkelig anpustne. Som alternativ nevner 75 minutter en gang i uken med intervalltrening. Det er vel egentlig ett forslag for “de få”.

La oss se på hva som skjer når vi tar skikkelig i. Går vi raskt i en motbakke, kan vi kjenne at vi blir ordentlig tungpusten. Beina føles tunge og stive. Såkalt melkesyre eller laktat kan da måles i ganske høye verdier. Samtidig strømmer mer blod til hjertet. Dette gir økt blod mengde i hvert hjerteslag. Disse to fysiologiske endringene er vesentlige  når vi skal forklare helsegevinsten ved kraftig mosjon.

Så er vi tilbake til start. Nå i 2019 har vi nok en gang fylt på med kunnskap som forteller noe om forskjellene på kvinner og menn.

Jeg er selv ganske heldig. Min Ragnhild går så hardt i motene at vi garantert har et melkesyrenivå som er tilstrekkelig og vel så det.

Hilsen Thor-Øistein som prøver “å henge på”,

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg