Løgnaktige helsepåstander??!!

Som de aller fleste andre har vi reservert oss mot uadressert reklame i postkassen vår. Men det er lett å omgås for den som vil (og det vil de). Forleden dukket det opp et brev som startet med “Kjære Tor-Øistein” og fortsatte med å fortelle om et produkt som revolusjonerer alderdommen og rett og slett får oss til å huske bedre. “Les mer her” skriver de: “Styrker hukommelsen og Bedrer konsentrasjonen”. Dette får vi (Thor-Øistein) gratis i 60 dager – og senere tilbakebetalt 100% hvis vi (han) ikke er fornøyd. Det henvises så til en rekke nettsider som bare lovpriser produktet og lover oss gratis prøvepakke i 60 dager.

Jeg har skrevet om dette tidligere, men markedsføringen blir bare grovere så jeg synes jeg må ta en repetisjon. Produktet som heter L-Serin Hjerne (tidligere het det L-Serin Hukommelse, men har vel byttet navn etter at det nå markedsføres av Naturhuset). Produktideen er at innbyggerne på øya Okinawa (Japan) inntil de levde på sin egen diet som blant mye annet inneholdt, L-Serin, levde lengre og var friskere enn den øvrige japanske befolkningen. Nå er det ikke lengre så slående forskjeller, men uansett ligger japanere langt fremme når det gjelder god helse og langt liv.

Det kan godt tenkes at kostens innhold av L-Serin har betydning for helsen og hukommelsen vår. L-Serin er en aminosyre som kroppen produserer selv og som vi får godt med tilskudd av gjennom kosten. Reklamen lover effekt, dvs bedre hukommelse, i løpet av tre måneder ved å innta L-Serin Hukommelse daglig, en liten hvit pille som er lett å svelge. Viktig for oss gamle som har problemer med å svelge!. Det som markedsførerne av L-Serin underslår, er imidlertid betydningen av et variert kosthold for å gi det kroppen trenger av tilskudd og hvordan kostholdet med matvarer som blant annet inneholder L-Serin har betydning for innbyggerne på Okinawa

Når jeg søker opp “Okinawa diet” får jeg en lang litteraturliste som beskriver kostholdet på Okinawa, særlig frem til 1960 årene; Forskerne diskuterer også hva som er årsaken til at folk på Okinawa levde lenger og var friskere, men L-Serin er på ingen måte hovedfokus. Den store diskusjonen går derimot på om innbyggerne på Okinawa levde lenger rett og slett fordi de fikk i seg færre kalorier eller på den annen side, om kalorirestriksjoner er skadelig, særlig for fremtidige generasjoner. Det er vel kjent at å innskrenke kaloritilførselen kan føre til bedre helse og innbyggerne på Okinawa spiste i gjennomsnitt vesentlig færre kalorier enn andre japanere eller den vestlige befolkningen.

Kosten på Okinawa inneholder mye egenprodusert søtpotet, tofu(soyaprotein), grønn te og råsukker. Fisk og svinekjøtt i begrensede mengder, mest som festmat. Og ja, det er vist at denne kosten inneholder mye L-Serin. Men å påstå at L-Serin er årsaken til langt og godt liv på Okinawa er uhederlig. L-Serin er bare en liten del av forklaringen på hvorfor denne befolkningsgruppen har mindre aldersrelaterte sykdommer enn det som er vanlig i vesten. Hvis vi ønsker å få i oss mer L-Serin fordi vi vil tro at det har betydning for helsen vår, ja da er det bare å spise mer grønnsaker, søtpotet og egg. Det er sannsynligvis ikke skadelig med kosttilskuddet, men det er både dyrt og helt unødvendig. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert vitenskapelig dokumentasjon vedrørende L-Serin og konkluderer med at det ikke er negative helseeffekter av å innta kosttilskudd med L-Serin. Det finnes imidlertid heller ingen dokumentasjon på positive helseeffekter, noe reklamen fra Naturhuset påstår.

Etter min mening er denne reklamen både uetisk og burde være ulovlig. Det fremsettes helsepåstander som på ingen måte er forankret i vitenskapelig dokumentasjon. Jeg har skrevet om dette tidligere og spurte da som nå: Hvor er Mattilsynet? Hvor lenge skal Naturhuset og andre som tjener grovt på menneskers redsel for alderdom og demens, få lov til å spre løgnaktige påstander om produktene sine?

Hilsen Ragnhild som ikke vil gi seg med å avsløre slik bløff.

8 kommentarer
    1. Takk Ragnhild for en fin beskrivelse av kosttilskuddsbransjen. Men du har også noen tilleggskommentarer; hvor er mattilsynet og henvisning til nettsteder. Jeg tror ikke vi kan lene oss til det offentlige, vi må bli bedre rustet til å gjennomskue bløffmakere og kjeltringer selv. Jeg mener det finnes et nettsted hvor en kan få en oversikt over kosttilskudd og medisiner (?) og deres dokumenterte effekter. Dette bør bli en del av vår folkeopplysning, og den delen mangler jeg. Min medisin mot denne reklamen er å forkaste alt og stole på mitt kosthold. Resultatet er vi enige om selv om veien dit er litt forskjellig.

      1. Hei Arne og takk for kommentar. Vi er som du sier helt enige her. En nettside som vi kan anbefale er frisky.no. Der får du oversikt over kosttilskudd med dokumenterte opplysninger om effekter og manglende sådanne. Virker veldig solid og bra.

        1. Hei, dere to!
          Jeg er, som dere vet, sterkt kritisk til alternative medisineringer, inkludert kostholdsråd av ymse valører.
          Jeg gikk inn på den anbefalte siden frisky.no. Der var det jo mye bra, men også endel jeg tviler på.
          De sier at det er forskjell på syntetisk vitamin C og naturlig vitamin C, og de sier det samme om MK-4 og MK-7. Jeg ble anbefalt/videresendt til en nettside (the healthy home economist) som mente at syntetisk Vitamin C var mindre effektivt enn “naturlig”. Deres begrunnelse var at det “naturlige” var bundet sammen med andre “naturlige stoffer” (i frukt eller grønnsaker f.eks.), men det syntetiske var syntetisk og kom i konsentrert form (piller). (Forøvrig er de fornuftige nok til å si at du får i deg nok C-Vitamin med normalt kosthold, så tilskudd blir bare med på en tur gjennom kroppen, og det overflødige blir med ut).
          Som kjemiingeniør vil jeg påpeke at et molekyl er et molekyl – enten det kommer fra en syntetisk kjemisk prosess, eller fra et “naturlig” produkt. Det er derfor helt feil å skille mellom syntetisk og “naturlig” på to helt like molekyler. Det som imidlertid kan utgjøre en forskjell, er inntaksmetoden. Tar man piller kontra frukt/grønnsak kan det teoretisk være mindre forskjeller, men jeg tviler sterkt på at det utgjør voldsom forskjell.
          Frisky bommer også hva angår Vitamin K2, der de hevder at vitaminets former MK-4 og MK-7 er samme substans, men fra forskjellige kilder. Det gjøres et poeng av at MK-4 er syntetisk, og at dette er skyld i den dårlige egenskapen kontra MK-7. Her bommer Frisky kjemisk stygt, etter som MK-4 og MK-7 IKKE er kjemisk helt like molekyler, og således er det ingen overraskelse at de har litt forskjellige egenskaper. Det blir derfor misvisende å hevde at det har noe som helst med syntetisk/naturlig å gjøre.
          Her er jeg redd Frisky er havnet i en kostholds-populistisk felle, hvor alt som er syntetisk er å betrakte som dårligere enn “naturlig”.
          Som muntert testforsøk kan man jo f.eks utvinne blåsyre fra bitre mandler, eller man kan fremstille det syntetisk (via Metan og Ammoniakk). Uansett metode er det samme molekyl, det heter kjemisk “HCN” og er like fordømt giftig – man vil raskt oppdage at virkningen er katastrofal ved inntak av testsubstansene…..
          Vitenskapelig og vennskapelig hilsen fra Peter Emil

          1. Artig at du leser oss, PE. Jeg tror at du har mye rett, men. La oss ta blåbær. Det er vist klinisk at hele bær har en fysiologisk bedre effekt enn isolert C-vit og isolert antioksydant. Mao en rekke av de sporstoffer som finnes i hele bær optimaliserer effekten.
            Vi snakkes ved given anledning om dette..

            1. Hei, absolutt!
              Naturligvis vil et c-vitamin sammen med resten av bæret være sunnere. Mitt poeng er at kostholdsfolket må slutte med å skape hysteri rundt syntetisk vs naturlig.
              Samme gjelder MK-4 og MK-7. Det har ingenting med syntetisk kontra naturlig å gjøre – molekylene er ikke like.

          2. Hei Peter Emil.
            Takk for spennende kjemiske kommentarer. Enig med deg i det aller meste og jeg/ vi er også meget kritiske til mye av det som reklameres for i mediene.
            Men selv om et molekyl er et molekyl så er ikke blåbær og Médox nødvendigvis det samme, eller hva? Ved siden av molekylene har vi jo også konteksten eller coctaileffekten.
            Takk for at du skriver til oss og veldig hyggelig at du har lest. Det innlegget du referer til er nokså gammelt og håper og tror jeg ikke har anbefalt siden du nevner.
            Fortsatt god sommer.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg