Løgnaktige helsepåstander??!!

Som de aller fleste andre har vi reservert oss mot uadressert reklame i postkassen vår. Men det er lett å omgås for den som vil (og det vil de). Forleden dukket det opp et brev som startet med “Kjære Tor-Øistein” og fortsatte med å fortelle om et produkt som revolusjonerer alderdommen og rett og slett får oss til å huske bedre. “Les mer her” skriver de: “Styrker hukommelsen og Bedrer konsentrasjonen”. Dette får vi (Thor-Øistein) gratis i 60 dager – og senere tilbakebetalt 100% hvis vi (han) ikke er fornøyd. Det henvises så til en rekke nettsider som bare lovpriser produktet og lover oss gratis prøvepakke i 60 dager.

Jeg har skrevet om dette tidligere, men markedsføringen blir bare grovere så jeg synes jeg må ta en repetisjon. Produktet som heter L-Serin Hjerne (tidligere het det L-Serin Hukommelse, men har vel byttet navn etter at det nå markedsføres av Naturhuset). Produktideen er at innbyggerne på øya Okinawa (Japan) inntil de levde på sin egen diet som blant mye annet inneholdt, L-Serin, levde lengre og var friskere enn den øvrige japanske befolkningen. Nå er det ikke lengre så slående forskjeller, men uansett ligger japanere langt fremme når det gjelder god helse og langt liv.

Det kan godt tenkes at kostens innhold av L-Serin har betydning for helsen og hukommelsen vår. L-Serin er en aminosyre som kroppen produserer selv og som vi får godt med tilskudd av gjennom kosten. Reklamen lover effekt, dvs bedre hukommelse, i løpet av tre måneder ved å innta L-Serin Hukommelse daglig, en liten hvit pille som er lett å svelge. Viktig for oss gamle som har problemer med å svelge!. Det som markedsførerne av L-Serin underslår, er imidlertid betydningen av et variert kosthold for å gi det kroppen trenger av tilskudd og hvordan kostholdet med matvarer som blant annet inneholder L-Serin har betydning for innbyggerne på Okinawa

Når jeg søker opp “Okinawa diet” får jeg en lang litteraturliste som beskriver kostholdet på Okinawa, særlig frem til 1960 årene; Forskerne diskuterer også hva som er årsaken til at folk på Okinawa levde lenger og var friskere, men L-Serin er på ingen måte hovedfokus. Den store diskusjonen går derimot på om innbyggerne på Okinawa levde lenger rett og slett fordi de fikk i seg færre kalorier eller på den annen side, om kalorirestriksjoner er skadelig, særlig for fremtidige generasjoner. Det er vel kjent at å innskrenke kaloritilførselen kan føre til bedre helse og innbyggerne på Okinawa spiste i gjennomsnitt vesentlig færre kalorier enn andre japanere eller den vestlige befolkningen.

Kosten på Okinawa inneholder mye egenprodusert søtpotet, tofu(soyaprotein), grønn te og råsukker. Fisk og svinekjøtt i begrensede mengder, mest som festmat. Og ja, det er vist at denne kosten inneholder mye L-Serin. Men å påstå at L-Serin er årsaken til langt og godt liv på Okinawa er uhederlig. L-Serin er bare en liten del av forklaringen på hvorfor denne befolkningsgruppen har mindre aldersrelaterte sykdommer enn det som er vanlig i vesten. Hvis vi ønsker å få i oss mer L-Serin fordi vi vil tro at det har betydning for helsen vår, ja da er det bare å spise mer grønnsaker, søtpotet og egg. Det er sannsynligvis ikke skadelig med kosttilskuddet, men det er både dyrt og helt unødvendig. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert vitenskapelig dokumentasjon vedrørende L-Serin og konkluderer med at det ikke er negative helseeffekter av å innta kosttilskudd med L-Serin. Det finnes imidlertid heller ingen dokumentasjon på positive helseeffekter, noe reklamen fra Naturhuset påstår.

Etter min mening er denne reklamen både uetisk og burde være ulovlig. Det fremsettes helsepåstander som på ingen måte er forankret i vitenskapelig dokumentasjon. Jeg har skrevet om dette tidligere og spurte da som nå: Hvor er Mattilsynet? Hvor lenge skal Naturhuset og andre som tjener grovt på menneskers redsel for alderdom og demens, få lov til å spre løgnaktige påstander om produktene sine?

Hilsen Ragnhild som ikke vil gi seg med å avsløre slik bløff.

4 kommentarer
  1. Takk Ragnhild for en fin beskrivelse av kosttilskuddsbransjen. Men du har også noen tilleggskommentarer; hvor er mattilsynet og henvisning til nettsteder. Jeg tror ikke vi kan lene oss til det offentlige, vi må bli bedre rustet til å gjennomskue bløffmakere og kjeltringer selv. Jeg mener det finnes et nettsted hvor en kan få en oversikt over kosttilskudd og medisiner (?) og deres dokumenterte effekter. Dette bør bli en del av vår folkeopplysning, og den delen mangler jeg. Min medisin mot denne reklamen er å forkaste alt og stole på mitt kosthold. Resultatet er vi enige om selv om veien dit er litt forskjellig.

   1. Hei Arne og takk for kommentar. Vi er som du sier helt enige her. En nettside som vi kan anbefale er frisky.no. Der får du oversikt over kosttilskudd med dokumenterte opplysninger om effekter og manglende sådanne. Virker veldig solid og bra.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg