“Mat mot kreft”, for godt til å være sant?

Professor Rune Blomhoff har nå skrevet boken “Mat mot kreft”. Han har arbeidet med antioksydanter mesteparten av doktorlivet sitt og når han nå samler kunnskapene i en bok, er det mer enn viktig å lytte til han.

Det hele begynner gjerne med såkalte observasjonsstudier. I denne sammenheng viste slike studier at en såkalt “litt usunn” livsstil med røyking, for mye alkohol, mat med lite frukt, grønt og fisk, og lite fysisk aktivitet, økte sansynlighetene for utvikling av en rekke krefttyper. I Norge er det nesten 33 000 nye tilfeller med kreft i året. Til enhver tid lever vel 260 000 med en eller annen kreftform. Krefthyppigheten øker med alderen, så på mange måter er det også det vi kaller en aldersrelatert sykdom.

Så, hva forteller Rune Blomhoff oss.

Hele livet er vi utsatt for såkalt oksydativt stress. Hele livet dannes stoffer (oksygenderiverte frie radikaler) som virker skadelig på kroppens celler. Dette motvirkes av antioksydanter, som jeg har inntrykk av at “alle” vet noe om. Antioksydanter danner vi selv, men vi er også avhengig av dette i kosten vår. 500 gram frukt og grønt per dag, anbefaler han for at de skadelige og nedbrytende kreftene skal holdes i sjakk. Celler som “løper løpsk” og som kan utvikle seg til kreft, motvirkes av antioksidantene i maten vår. Samspillet av alle antioksidantene i ett grønt kosthold er tingen. Tilskudd av enkelte antioksydanter i pille- eller kapsel- form, kan bringe ubalanse inn i dette systemet og Blomhoff advarer mot det.

Immunsystemet griper inn i det meste.

Et velfungerende immunsystem er på mange måter nøkkelen til god helse. Tarmfloraen (bakterier) er vesentlig for at dette skal fungere bra. Vannløselige fibre som vi finner i alt grønt og grove kornprodukter er riktig føde for de riktige bakteriene i tarmen. Sper vi så på med sure melkeprodukter, legger vi grunnlaget for god tarmhelse og for helsa vår generelt.

Alle snakket om “mindre kjøtt”.

Mange studier viser at mye rødt kjøtt øker sjangsene for både kreft og hjerte-kar-sykdommer. Hva det er med kjøttet i seg selv som er skadelig, er noe usikkert. Endel tyder på at det kan være blodfargestoffet heme, som er syndebukken. Det kan omdannes av tarmbakterier til skadelige substanser, bla nitrosaminer. Bearbeidet kjøtt omdannes i enda større grad til uheldige stoffer. Pølsespising osv bør nok begrenses.

Så er vi der jeg startet. Mye frukt, grønnsaker, fisk og sure melkeprodukter, og mindre rødt kjøtt, er bra for helsa vår. En annen sak er at de fleste kjenner seg sprekere på et slikt kosthold. Litt eiendommelig at kunstneren som konstruerte det flotte hodebildet av grønnsaker må ha visst noe om dette. Det er lettere å holde en grei kroppsvekt også. Jeg kan ikke underslå at fedme øker hyppigheten av de fleste sykdommer, også kreft.

Hilsen Thor-Øistein

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg