Nye treningsråd fra Trump administrasjonen.

Skal vi stole på dette?

For 10 år siden lanserte USA de offisielle rådene om hvor mye fysisk aktivitet som er nødvendig for å bevare god helse. Det ble tilrådet  minst 150 minutter moderat aktivitet i uka eller 75 minutter aktivitet med noe større intensitet. Dette kunne fordeles over flere dager i uken, eller konsentreres over ett par dager. I tillegg burde det være noe styrketrening 1-2 ganger i uken. Undersøkelser viser i etterkant at knapt 25% lever opp til disse helserådene. Hvilke råd skal så gis til de resterende 75 %. Litt respektløst kalles de “couch -potatoes”.  I november 2018 ble de gamle rådene supplert med tanke på å få folk opp fra stol og sofa. Slagordet var, “move more and sit less”, ut fra det prinsippet at “alle monner drar”. Store undersøkelser viste at daglige aktivitet med husarbeide, handletur, mindre bruk av bil og buss osv ga klare helsegevinster. Helsegevinstene var at aldersrelaterte sykdommer som diabetes 2, hjerte-kar-sykdommer og enkelte kreftsykdommer kommer senere og levetiden blir forlenget. Når vi titter på slike observasjonsstudier, må vi være klare på at dette bare sier noe om sansynligheter. Mange andre faktorer kommer inn i bildet når det gjelder den enkelte. For min del synes jeg andre gevinster ved å være fysisk aktiv er under-kommunisert. Vi føler oss  bedre  og vi legger grunnlag for å kunne være i aktivitet videre i livet.

All aktivitet teller.

Dette er budskapet som nå vektlegges. For de 75% mer eller mindre stillesittende frister det øyensynlig ikke med tilbud om treningsklasser på helse studio, joggegrupper osv. Derfor ble 6 aktiviteter i hverdagen holdt frem. Både fordi dette burde være gjennomførbart og samtidig gi folk god samvittighet.  1. “Vær aktiv i heimen”. Alle aktiviteter teller. Vasking, rydding, reparasjoner, rake løv osv. For egen del vil jeg legge til: gå trapper, ta noen knebøyninger osv.   2. “Parker ett stykke unna”.  Skal du ett sted, parker slik at det blir nødvendig å gå ett stykke.  Gåing er en undervurdert aktivitet!    3. “Dans mer”.  Du forbrenner forbausende mange kalorier.  Innviklede dansetrinn er bra hjernen! Og det er moro.   4. “Utforsk naturen rundt deg”.  Gå tur i skog og parker. Se på fugler og andre dyr. Stresset letter.   5. “Bær handlevarene dine”. Jo tyngre handleposer du bærer på en aktiv måte, jo sterkere blir du. Manglende styrke er jo minimumsfaktoren for et aktivt liv etter som årene går.   6. “Kutt ut bilen”. Dette menes neppe bokstavelig i USA. Men gå når det er mulig, ta kanskje frem sykkelen igjen.

Amerikanernes egne kommentarer:

” I gamle dager var bevegelse ¨vår livsstil”. Studiene som disse anbefalningene er bygget på, kalles “ikke trenings aktiviteter”. Bakgrunnen for dette må være at for mange er ordet “trening” ett hinder i seg selv.

Kan disse Guidelines fra USA  fortelle oss noe?

Ja, i høyeste grad. Også i Skandinavia har vi en stillesittende 75%. Jeg fortsetter der jeg startet, kom opp fra sofaen og la hverdagen være en aktivitetsdag. Det som Trump-administrasjonen nå kom med, var egentlig ikke noe nytt, og ihvertfall ikke “fake news”.

Hilsen ThorØistein som ikke gir seg som  aktivitets-predikant.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg