Oppkjøring til 8.mars og lansering av Sireneboken

 

Alle vi som var en del av 70-tallsfeministene husker bladet Sirene. Mange andre fra den tiden husker det også, noen med avsky, men de fleste med beundring og glede. Glede over at det ble satt ord på tanker og følelser som mange unge og eldre kvinner slet med og trodde de var alene om.

Boken om Sirene er endelig kommet. Gøril Strømholm har arbeidet med boken i 10 år og for noen dager siden ble den lansert i Pressens hus til stinn brakke. Salen var fyllt med gamle Nyfeminister og Kvinnefrontere, de aller fleste med bakgrunn i feminismen fra 1970-tallet. Av den daværende redaksjonen på seks var to til stede og satt på scenen under lanseringen, Gøril Strømholm og Astrid Brekken. Ida Lou Larsen (daglig leder fra 1974) var også med. Kari Rolfsen som døde for to år siden, ble representert ved et barnebarn, og Sissel Biong fikk velfortjente ros for sitt arbeid med lay out. Bjørg Vik og Bitten Modal er ikke lenger i blant oss.

Sirene var et blad for kvinner og menn (men lest av flest kvinner) og ville være og var et alternativ til de tradisjonelle kvinnebladene hvor “kosestoff” som ukebladredaksjonene (med flest menn) mente at kvinner var interessert i. Sirene ble et alternativ som torde å sette fingeren på kvinnepolitiske spørsmål som abortkamp, lønnsulikehet og kvinners seksualitet. Bladet var en kjempesuksess fra starten av, de første tre numrene ble revet bort og hadde et opplag hver på 35.000. Det vakte sensasjonell oppmerksomhet hos lesere, mediene og politikere i Norge. For noen menn var bladet så skremmende at konene deres måtte kjøpe eller abonnere på det i all hemmelighet og få det levert med posten i en anonym konvolutt.

Har Sirene betydd noe for den kvinnefrigjøringen som har funnet sted og som våre døtre og barnebarn nyter godt av i dag? Jeg mener ja. Sirene påpekte kvinnepolitiske saker som ellers lett gikk under radaren. Det ble snakket høyt om seksualitet og abort, noe som var nokså uhørt på 70-tallet, men er selvsagt i dag. Kvinnenes innmarsj i arbeidslivet har hatt stor betydning for vår velferd og det å ta opp forskjellsbehandling og trakassering på arbeidsplassen og dårligere lønnsforhold ble da satt på dagsordenen.

Her er vi selvfølgelig langt fra i mål. Dagens unge kvinner sliter med kroppspress og dårlig selvbilde. Spiseforstyrrelser, voldtekt og trakassering er dessverre daglig fremme i mediene. Før 70-tallet ble det helst ikke snakket om.

I morgen er det 8.mars, en dag vi må fortsette å markere i en verden hvor kvinners rettigheter er under sterkt press. Tilbakeslagene er mange, også i vesten. Det er bare å nevne USA hvor sterkt konservative krefter kjemper og får gehør for fjerning av kvinners rettigheter som retten til selvbestemt abort og prevensjonsveiledning. Vi har sett store fremskritt siden 50 og 60-tallet, kvinner har en helt annen plass og ansvar i samfunnet, en plass som for 60 år siden var utenkelig. Men vi må ikke tro at det ikke også her finnes krefter som motarbeider rettigheter vi tar som selvfølger, vi må forsvare rettighetene og pliktene våre hver eneste dag.

Boken om Sirene er viktig i det den skildrer en tid og en samfunnsomveltning av stor betydning for dagens kvinner og menn. Den er lettlest og tilgjengelig med korte kapitler og mye bildestoff. Boken finnes i bokhandlene og fortjener å bli lest.

Riktig god 8.mars til kvinner og menn – alle tjener på å leve i et likestilt samfunn.

Ragnhild

 

8 kommentarer
    1. God 8. mars til deg også! Jeg abonnerte på Sirene fra første nummer.
      For noen år siden hadde jeg kjemperydding, huset er lite. Mye måtte vekk. Det var fælt å kassere mine gamle blader. Jeg beholdt et eksemplar som trøst.
      Sirene var en inspirasjon i det daglige kvinneliv. En 8. mars bar en venninne og jeg en parole om likelønn. Den parolen ble brukt til diskusjonstema i tv. ( du husker de gubbene som røkte hele tida). Ble en bra diskusjon!

    2. Hadde endel eks av Sirene og mente jeg ved nødv. rydding ifm flytting beholdt et par eks, men ikke funnet nå. Da jeg leste artikkelen i Klassekampen i går, så googlet jeg selvsagt Sirene, Gøril Strmhilm mm . Fant at det skulle være en heftet bok av Strømholm og Birgitte Kjos Fonn (utgitt av Cappelen Damm akademisk i 2014) men eksisterte ikke på bibliotek eller forlag – –
      Så nå denne bloggen – Skal prøve få den opp – men ellers : Kan noen fortelle meg om jeg kan få tak i denne nyere boken noe sted – ?

    3. Jeg finner heller ikke boken av Strømholm og Kjos Fonn fra 2014, men jeg finner denne;
      “Som en frisk vind gjennom stuen” : kvinnebladet Sirene (1973-1983) og det utvidete politikkbegrepet
      Det ser ut til å være en del av et doktorgradsarbeid, og du finner den på Nasjonalbiblioteket sin app. Den er tilgjengelig på spesielle vilkår.

    4. Takk! Oioi, tenk om jeg hadde hatt tilgang på dette bladet da jeg vokste opp! Det skal helt klart sjekkes ut nå. Sporenstreks. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg