Pensjonistliv i koronaens tid

Det er vanskelig å skrive noe fornuftig om noe annet enn smitterisiko, karantene og isolasjon i disse tider. Vi tilbringer mer tid hjemme, med lite fysisk sosial omgang, men desto mer tid på sosiale medier og kontakt via sms, snap og facetime.

Jeg må alikevel innrømme at livet går videre, ikke så veldig annerledes enn ellers, men alikevel annerledes. Vi leser våre aviser til morgenkaffen, går tur på bena eller på ski, slapper av med mer aviser og bøker i sofaen og legger oss stort sett til vanlig tid. Dessuten blir det noen filmer og serier på “hjemmekinoen”, dvs TV og strømmetjenester. Det som er annerledes er at vi ikke treffer venner, går på kafe, på foredrag og møter, på kino og teater eller besøker barn og barnebarn. At vi tilbringer mye mer tid hjemme ser jeg ved en så tåpelig liten ting som at vi nå kjører oppvaskmaskinen nesten daglig mot normalt 2 ganger i uken.

Den første uken gikk radio og TV nærmest konstant med nyhetsoppdateringer, nå synes vi det holder med morgen- og kveldsnyheter, Vi er vel egentlig mettet med nyheter og kommentarer og de viktigste får vi nå helst oppsummert. Samtidig må jeg gi ros til NRK for forbilledlig formidling og kommentarstoff dagen igjennom, og til assisterende fungerende helsedirektør som opptrer like morgenfrisk kl. 07.45 nesten daglig samtidig med at han må ha en nærmest 24-timers jobb med å få med seg alt som skjer fra time til time.

Men hva søker vi av lesestoff i denne tiden? Mange rydder i bokhyllene sine og finner gamle bøker som godt kan tåle og leses om igjen. De mest morbide blant oss repeterer Camus “Pesten”, ikke akkurat lystelig lesestoff i disse dager. Selv tenker jeg igjen på Thomas Mann og “Døden i Venedig”. Stemningen i Venedig som langnovellen fra begynnelsen av 1900-tallet formidler, både likner på den stemningen vi opplever nå samtidig med at settingen er helt, helt annerledes. I Venedig herjet koleraen, noe myndighetene helst ville holde skjult, milevidt fra daglige pressekonferanser og full åpenhet hos oss. Men den dystre stemningen i selve byen kjenner jeg igjen.

Noe av det mer oppløftende jeg har lest nå er Josephine Teys “The daughter of time”. Boken ble skrevet i 1951 og er en helt annerledes kriminalroman. Den handler om Politiinspektør Grant som ligger på sykehus i ukevis med et brukket ben (husk at dette var i femtiårene, i dag hadde han vært hjemme for lenge siden). For å få dagene til å gå fordyper han seg i mysteriet Richard III og hvorvidt han var den morderiske personen vi kjenner ham som, godt hjulpet av Shakespeares tragedie Richard lll som avsluttes med slaget ved Bosworth hvor Richard roper (i følge Shakespeare) A horse, a horse, my kingdom for a horse. Seierherren ved Bosworth, Henry Tudor ble konge av England som Henry IV, og derved overtok Tudorene kongemakten. Grant med hjelp av en ung amerikansk forskerspire går gjennom samtidshistorien og først og fremst samtidshistorie som er skrevet i samtiden med kilder fra samtiden, og ikke av historikere som bruker kilder som var ufødte eller spedbarn under Richards regjeringstid. Grant setter opp et punktvis forsvar for Richard som langt på vei frifinner ham for mordene på de små prinsene i Tower og antyder at Henry IV var den virkelige skurken. Spennende lesning som får meg til å tenke på vår tid med nyhetsstrømmene og alle “fake news”, hvor viktig det er å sjekke kilder og ikke ta enhver nyhet for god fisk. At nyheten om at Richard III myrdet “the princes in Tower” har levd godt i 500 år, kanskje var det fake news?

Det største problemet ved å lese om engelske konger, tronarvinger og tronpretendenter er at de alle heter enten Edward, Richard, George eller Henry. Ikke lett å holde dem fra hverandre så et forenklet stamtre i Teys bok var til stor hjelp.Kvinnene heter Elizabeth, Ann eller Margaret. Et hederlig unntak er Edward IV og Richard III’s mor som het Cicely.

Hilsen Ragnhild som er glad i krim og har stor sans for denne 500+-år gamle krimgåten.

2 kommentarer
    1. Her kommer et svar, i Koronaens tid

      Det er rart at en så skremmende sykdom, kan gi et så poetisk utrykk; i koronaens tid…. 😉
      Når jeg først er inne på fine titler med farlige sykdommer; Kjærlighet i Koleraens tid av Gabriel Garcia Marques, veldig bra bok som er en favoritt. Jeg bør kanskje lese den på nytt, nå i koronaens tid. Dere har sikkert lest den, om ikke, så anbefaler jeg den.

      Siden jeg først er i gang, så anbefaler jeg en annen bok også;
      Hillbillyens klagesang av JD Vance
      En roman om forfatterens klassereise fra fattigdom til akademiker i USA. En god forklaring på hvordan så mange kan forbli i fattigdom og allikevel gi sin støtte til Trump og hans meningsfeller.

      Fortsetter litt til jeg, og deler et innlegg jeg akkurat la ut på Facebook. Jeg er så lei av skandalejournalistikk rundt korona, så jeg skrev noen ord om det.

      ———————

      Det er nok nå!
      Det virker som om Nettavisen, Dagbladet, VG og endel andre har en konkurranse om å fortelle oss alle om flest mulige skrekksituasjoner som følge av koronapandemien. De konkurrerer om skremselsbilder. De beskriver hvordan en dør av sykdommen, hvor ille en dør, de forteller at unge mennesker dør, de viser bilder av ødelagte lunger, de beskriver hvor ille det vil/kan bli. De hauser opp utrygghet og redsel, uten at jeg forstår hvilket motiv de har. Hva i aller huleste driver dere med? Dette er ikke folkeopplysning.

      Vi vet det dere skriver om. Vi vet dette er en skremmende sykdom, vi vet at unge og eldre dør, vi vet at dette er ille, skikkelig ille. Vi trenger ikke mer. DET ER NOK NÅ!

      Det vi trenger er kunnskap om beskyttelsestiltak, vi trenger å vite om alle de som gjør en innsats, om alle de som går på jobb for oss andre. Vi trenger å lese om alle voksne som nå bidrar ved å hjelpe, bla. med å undervise egne unger, de som sitter med hjemmeskole, barnehageunger og hjemmekontor, alt på samme tid. Vi trenger å høre om de som trøster de som er redde, og om de som ringer til ensomme, og de som hjelper med å handle for de som bør holde seg inne. Vi trenger å høre om alle oss godt voksne som i stor takknemlighet til innsatsen fra dere yngre, følger rådene fra helsemyndighetene og holder oss mest mulig hjemme.
      Vi trenger å høre om alle heltene i samfunnet, store og små, unge og gamle, som gir oss et håp i dette. Et håp om at det går bra.

      Vi trenger media som gir fakta og som formidler kunnskap, men vi trenger ikke media som det virker som har som hovedoppgave å skremme. DET ER NOK NÅ!

      1. Hei Merethe.
        Morsomt at du skriver om akkurat de to bøkene – Kjærlighet i koleraens tid leste jeg for mange år siden, husker ikke annet enn at jeg likte den så veldig godt. Hillbillyene leste vi vel begge for ikke lenge siden, den er jo ikke så gammel, interessant og litt oppløftende med tanke på det som skjer i USA nå. Lever den amerikanske drømmen?
        Takk for at du deler Facebookinnlegget ditt. Så enig – det er nok skandalejournalistikk nå. Vi trenger mer av det du etterlyser. Men vi to her synes NRK gjør en flott jobb, vi må bare ikke se/høre på det hele tiden.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg