Romjul – og snart et nytt år.

Vi er kommet godt ut i romjulen og sitter og ser litt på året som snart er gått samtidig som vi er nyskjerrige på hva det nye året skal bringe.

Julen er feiret på tradisjonelt vis. Lille julaften hadde vi vårt juleselskap med opp mot 20 lovlige gjester. Dvs vi var 17, barn, svigerbarn og barnebarn. Bortsett fra familiene nordpå og vestpå var de fleste her. De to oldebarna (snart 1 og snart 3 år gamle) og mødrene deres var heller ikke med i år. Serveringen besto som alltid av sild, diverse lakseretter, oldemor Ebbas juleskinke og morfarfar TØs spesial-kjøttkaker. Barnebarna er blitt voksne, den yngste 13 år og bare tre under 18. Karoline arrangerte sjokoladequiz med farmormor/Ragnhild som desidert taper. Jeg spiser tydeligvis ikke nok sjokolade. Ellers var det som sedvanlig utdeling av bøker til alle, jeg tror fortsatt på at det er mulig å få ungdommen til å lese noe på papir.

Første juledag dro vi til Norefjell der familien Karoline feirer jul. Vi hadde noen veldig hyggelige dager, turer på bena med piggstøvler – snøen har latt vente på seg, mindre snø enn her i Oslo. Men korte dager og mye inneliv har sin sjarm, må innrømme at jeg ikke savnet skiturene.

Her hjemme undrer jeg meg over alle pop up legesentrene som skal konkurrere med det offentlige. Dr dropin, Hjemmelegene, Eyr, Hopstock og enda flere.  Tydelig at det er mye penger i helse. Volvat og Aleris er veletablerte her i landet med store utenlandske eiere. Med mye storkapital i ryggen er det enkelt å konkurrere ut det offentlige helsevesenet som sultefores og har opplevet stadige kutt til bevilgningene. Er det slikt helsestell vi vil ha?

Det som er virkelig bekymringsfullt (og jeg er ikke alene om å bekymre meg) er hvordan fastlegene står i spagat mellom stadig flere oppgaver og kravstore pasienter som forlanger service. Når en middelaldrende mann føler seg syk og trenger helsehjelp får han beskjed om at det er 14 dagers ventetid hos fastlegen. Hva gjør han da? Jo det er så enkelt, i alle fall i Oslo, å gå til Dr. Dropin – time på dagen, hyggelige leger som møter ham med korona og Covid-19 i fremste skallegrop. Resultat? Han har ikke Korona så da er det ikke mer å gjøre. Det blir ikke en gang målt et blodtrykk, tror Dropin legene enda så hyggelige de er, ikke er vant med kliniske undersøkelser. Det er tekniske undersøkelser, prøver av ymse slag som gjelder.

Det mest bekymringsfulle med å gå utenom fastlegene er at ansvaret for pasienten pulveriseres. For dropin eller konsultasjon på nett er nettopp det, en konsultasjon uten videre ansvar.  Dessuten alle de unødige røntgenundersøkelser som rekvireres. Kommersielle tjenester er avhengige av pasientenes velvilje og da får pasientene det som de vil. De betaler jo for seg, altså vil de ha valuta for pengene. Ønsker de seg en MR, ja så får de det og henvisning til private spesialister er ikke noe problem. Fastlegen skal sile ut unødvendige undersøkelser, ut fra sin kjennskap til pasienten, Dr Dropin ser det neppe som sin hovedoppgave.

Under pandemien har Dr Dropin vært en uvurdelig støtte for det offentlige i testing og vaksinering, det skal de ha. Testsenteret på Gardemoen i Dropin regi fungerer velsmurt og avlaster det offentlige. Kanskje ikke så rart at pasientene som dropper inn forventes å komme med spørsmål om korona eller ikke. Men det hadde kanskje vært en tanke å tenke litt utenom koronaproblematikken, det er andre grunner til sykdomsfølelse og slapphet. Et alt for høyt blodtrykk for eksempel.

Men i dag er det Nyttårsaften – hva vil 2022 bringe oss? Forhåpentligvis brenner pandemien ut og etterlater oss med en årlig influensaliknende sykdom, eller kanskje bare forkjølelser. Time will show. Ellers er mitt håp at en ny regjering vil kunne bremse all unødig helsetjeneste utenom vårt offentlige helsestell slik at helse og ikke pasientenes forventninger settes i fokus. Jeg håper for gode helsevalg.

Seniorlivet takker for det gamle året og ønsker våre følgere et godt nytt år.

Hilsen Ragnhild

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg