Skal vi løpe barbeint eller i raggsokker.

 

Vi skal ikke tro på alt professorene sier! I Afteposten 17. Juni fikk professor Terje Haugaa bred dekning til at fortelle at han er skremt når han ser  hvor mange som løper feil både på tredemølle og ellers. De løper med hællanding og bruker sko med myke hæler. De får vondt i beina og får dårlig trening. Hans terapi er løping med ull raggsokker på mølle og sko med mye mindre dempning enn de de fleste foretrekker idag. Han mener at disse rådene vil føre til mindre skader og bedre løping. At dette er råd som han synes funker for han selv, greit nok, men for de fleste?

Jeg tror hans observasjoner er temmelig selektive. For “de fleste”, om du løper barbeint  eller med raggsokker, det er ingen merkbar forskjell. Belastningen blir for stor og skader kommer.

La oss gå tilbake til 70 åra da løping ble en fin aktivitet for folk flest. Begrepet “Jogging” kom fra USA samtidig som Nike begynte å lage sko med vaffelsåle og god hældempning. Dette ble starten på en bølge som førte til at svært mange på en eller annen måte har løpt eller jogget i lengre eller kortere perioder og for endel har det blitt en vedvarende aktivitet livet ut. Det går saktere etterhvert, og naturlig er det.

I løpet av et rimelig langt liv med omsorg for løpere på alle plan, har jeg fått stor respekt for hvor vanskelig/ farlig det er å forandre på hvordan vi beveger oss. For folk flest er det ikke aktuelt å etterlikne fotisettet til brødene Ingebrigtsen. Noen få av oss “folk flest”, er tå løpere, mens de aller fleste lander på midtfot eller hæl.

For vel 40 år siden anbefalte en av joggebølgens generaler at vi alle burde endre stilen til en mer elegant forfotløping. For 10-15 år gjentok dette seg og det ble laget spesielle sko som skulle egne seg for slik løping. Hvis du ikke vår tå-løpet fra naturens side, førte disse rådene galt avsted med skader og overbelastninger. Konklusjon: løp med ett fotisett som har vært naturlig for deg! Har du problemer med beina, gå til en forretning som har ekspertise og som kan gi deg de beste rådene om sko valg. For noen år siden kom produsentene Hoka med en sko med en ny type avdemping og stabilitet som tar vare på gamle og fremdeles aktive føtter på en overraskende god måte. Og dette følger de andre produsentene opp.

Så litt tilbake til tredemølleløping og rådene med barbeint i raggsokker. Vel 10 prosent av oss trener på treningssenter i løpet av et år og det er der møllene finnes. Skal du bare varme opp eller gjøre mer trening på mølla, løp som du pleier med sko. For de aller fleste holder det, og skade-risiko er liten.

Hilsen Thor-Øistein som trodde at Mette Bugge i Aftenposten hadde gått på en aprilspøk

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg