Tanker etter en rekordstor feiring av Kvinnedagen

 

8 mars ble feiret over hele landet og med rekordstor deltakelse. I Oslo var det 14000 som møtte opp på Youngstorget for å gå i tog. Parolene dreide seg på ingen måte bare om abortloven, selv om hovedparolen var “Forsvar selvbestemt abort. Fjern nemndene.” Etter at invitten til KrF fra Statsministeren gikk på å revurdere abortloven, ble det naturlig nok bekymring ettersom det så ut til å være så enkelt for regjeringssjefen å sette abortloven i spill. Og selv om KrFs ønske om å revurdere (eller aller helst fjerne) loven om selvbestemt abort endte med et mageplask er det nok mange som spør seg om hva som kan skje ved neste korsvei. Dessuten, det å gi KrF mulighet til å stoppe videre utvikling innen bioteknologi og også blokkere mulighetene til å utnytte bioteknologiske fremskritt som NIPT-testen viser hvor lite kvinners reproduktive rettigheter betyr for denne regjeringen.

8 mars er en festdag for alle kvinner

Vi må ikke i abort-raseri glemme andre viktige paroler i årets 8 mars tog, f.eks. “Minoritetskvinner:Se oss! Hør oss! Gi oss arbeid”. Eller: “Arbeid til alle, sekstimers dag nå” og “Vi krever hele faste stillinger”. Men hovedgrunnen til det store engasjementet i år var raseri rettet mot at Statsministeren så tydelig ikke har noen som helst forståelse for at kvinner føler seg overkjørt i spørsmål om noen av deres viktigste livsvalg som knytter seg til svangerskap og kvinners selvbestemmelse.

8-mars feiring i Slottsparken

Hver 8 mars arrangerer Oslo Kvinnesakforening bekransning av statuen av Camilla Collett som ledsages av en tale for dagen. I år var taleren Oslos biskop Kari Veiteberg som holdt en flammende, velformulert og inspirerende tale. Det er aldri veldig mange tilstede i Slottsparken og gjerne de samme fra år til år, men for meg er dette en verdig og god feiring av dagen.

Ettersom vi blir eldre og ikke alle er like gode til å gå i tog, kan vi gjøre som jeg og noen gamle Kvinnesaksforeningsvenninner gjorde – gå på Lorry for et lite glass og noe å spise. Jeg fikk med meg toget også, for da jeg skulle hjem via Youngstorget var toget så langt fra ferdig og torget var fortsatt stappfullt.

Selv om noen politikere later som kvinnedagen ikke har betydning for politikken med uttrykk som “skjønner ikke hva de bråker for” så er jeg overbevist om at når vi er mange og står sammen vil og kan vi gjøre en forskjell.

Hilsen Ragnhild som tror på kvinnesaken

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg