Derfor kan trening bremse kreft

“Derfor kan trening bremse kreft”, leste jeg i ett nett-tidsskrift i går. Som sikkert andre ble, jeg ble også nysgjerrig. Etterhvert har vi blitt vant til at oppslag i aviser, blader og TV antyder mer enn det egentlige innholdet sier. Jeg gikk til et sammendrag av en undersøkelse utført av Pernille Højmann i Danmark. Hun hadde fulgt 20 kvinner brystkreft. I 6 uker hadde kvinnene trent styrke og spinning (ergometersykkel) 3 ganger i uken. Hun fulgte gruppen også videre og konkluderte med at adrenalin kicket som oppsto ved hard trening reduserte kreftcellenes evne til å spre seg. Hun mente at dette sannsynligvis kunne gjelde andre kreftformer også. — Jeg tenkte, interessante funn som det må sees nærmere på (reproduserbarhet).

Men litt om kreft generelt. Celler i kroppen begynner å vokse ukontrollerbart. Årsakene til dette er en blanding av ytre påvirkninger og genetisk disposisjon, for ikke snakke om “bare uflaks” I 2014 fikk 31650 nordmenn diagnostisert kreft. Det var en økning fra 14000 i 1980. Denne økningen skyldes delvis at vi stadig blir eldre. Med alderen øker kreftforekomsten. Enkelte kreftformer har også blitt vanligere de siste 10-årene.

Hva sier litteraturen om å forebygge kreftsykdom? Er vi fysisk aktive ser det ut til å være en viss forebyggende effekt når det gjelder tykktarmskreft, brystkreft  og i noe mindre grad livmorkreft, prostatakreft og lungekreft.

Er vi i perioden med kreftbehandling er det svært individuelt hva vi tåler og orker av trening. Kfr med som har ansvar for behandlingen.

“Aktiv mot kreft” startet for noen år siden etter initiativ bla fra Grete Waitz. Man fikk ordnet med treningsmuligheter på sykehusene, med instruktører osv. Erfaringer med trening når vi har kreft, forteller oss at for mange øker livskvaliten og gleden i årene vi får. Det er også de siste årene dukket opp studier som viser at vi ikke bare lever bedre men også lenger med sykdommen når vi trener. Dette siste ser ut til å gjelde først og fremst brystkreft og tykktarmskreft.

Bildet sier noe om å bevege seg ute i naturen. Jeg tror på denne tillegseffekten!!  Med hilsen Thor-Øistein

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg