Kvinner i forsvaret en interessant undersøkelse

Ingen prøver vel å bestride den biologiske forskjellen mellom kvinner og menn. Det som det må være lov  stille spørsmål ved er når den forskjellen blir brukt til å nekte kvinner å delta i samfunnet på like linje med menn eller nekte dem å delta i samme fritidsaktiviteter som idrett og idrettskonkurranser. Frem til på 1970 tallet var det en akseptert sannhet blant idrettspampene (bare menn selvfølgelig) at kvinnekroppen var så svak at en ikke vill tåle større belastninger som kondisjonskrevende idretter, langdistanse løp eller ski f.eks. Både av medisinske og estetiske (!) grunner skulle valg av øvelser for kvinner støtte opp under den tradisjonelle kvinnerollen og konkurransemomentet nedtones. Derfor fikk kvinnene etter krigen Husmorgymnastikken. Alt dette er historie, men ikke veldig fjern historie. Og fortsatt henger noe igjen Enkelte menn vil ikke fordrives fra sine enemerker.

Kvinner i forsvaret

I 2017 kunne vi feire 40 år som kvinner kunne få formell adgang til forsvaret og i 2015 ble det innført allmenn verneplikt uavhengig av kjønn. Det har vært en seig kamp for likestilling, ved freden i 1945 fikk f.eks. kvinner som hadde deltatt i motstandskampen ikke lov til å delta i seiersparadene. Argumentene har vært typisk mannsjåvinistiske, manglende styrke og mot bl.a. Derfor var det spesielt interessant å lese en nylig publisert undersøkelse som viser ganske tydelig at kvinner tåler ekstreme fysiske belastninger like godt og noen ganger bedre enn menn. En forklaring er at kvinner har mer fett i kroppen og forbrenner derfor lettere fett enn muskelmasse under stor belastning. Kvinner restitueres også fortere enn menn etter fysisk aktivitet.

Selvsagt aksepteres ikke konklusjonene av alle

En oberstløytnant (mannlig) har tidligere uttalt seg kritisk til kvinner i operativ del av forsvaret og han godtar heller ikke denne undersøkelsen som et tegn på at kvinner faktisk har de samme forutsetninger som menn i endel fysiske tester. Ham om det, alle menn passer ikke til å være soldater og heller ikke alle kvinner. Poenget er at de fleste gamle myter om kvinner og menn faller som korthus etter som det er det de er – myter.

Hilsen Ragnhild som tror vi trenger et forsvar som består av kvinner og menn

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg