Huskonsert – igjen på moten?

Jeg har en venninne som har alle de ingredienser som skal til for å avholde en huskonsert: En god venn som er en kløpper på klaver, en fantastisk jazzpianist (er nok egentlig profesjonell), et flygel (arv etter svigermor) og en leilighet med et stort åpent rom. I tillegg stor gjestfrihet, venner som elsker jazz fra gamle dager og et trommesett etter sin avdøde ektemann. Den klaverspillende vennen med stor kjærlighet til jazz spiller mer enn gjerne for et lydhørt publikum, og har også med seg bassist og trommis.

På huskonsert 

Vi var invitert til Jazzaften med servering av suppe i pausen. Nærmere 50 forventningsfulle jazzelskere 70+ troppet opp og benket seg foran og ved siden av flygelet. Og vi fikk alt vi ønsket oss og mere til. Oscar Peterson og Errol Garner inspirert, Frank Sinatra oppjazzet osv osv. Med andre ord all den musikken vi er vokst opp med og som kunne hensette oss til en ungdomstid for lenge lenge siden. Trioen spilte først en time som gikk alt for fort, så pause (med suppe og foccacia) og så en time konsert igjen. Til slutt “ønskekonsert” hvor ønskene haglet over musikerne som mer enn gjerne stilte opp. Det ble en magisk aften, så full av musikalitet og minner sammen med gamle (og noen nye) venner. Rikelig tid til prat før konserten startet og i pausen, og et herlig felleskap i musikken.

Huskonserter før i tiden

Når jeg tenker på huskonserter så tenker jeg først og fremst på krinolinekledde unge damer som sitter ved et spinett og spiller klassiske melodier til et publikum stort sett bestående av famle tanter og onkler. Eller en ung mann som spiller piano med den samme vakre damen som synger for å underholde samme typen publikum. Slik er det selvfølgelig ikke lenger. Men huskonsertene blomstrer, enten via invitasjoner på facebook eller oppslag i nærmiljøet. Når jeg googler huskonsert finner jeg alt fra konserter i private hjem, naturlig nok med begrensede plasser, eller nærmiljøkonserter i grendehus eller liknende.

En annen form for huskonsert

Vi har barnebarn som synger og spiller. På familiesamling lille julaften blir de oppfordret til å fremføre noe i bytte med en bok. Her blir det også sang og musikk, uten flygel og med langt mindre plass,  ikke 50, men 20+ tilhørere. Dette er konsert som gleder foreldre og besteforeldre stort. Vi har også gleden av å få være med på konsert med barnebarn i musikkskolens regi. Konserter som viser ekte spilleglede både hos de unge musikerne og tilhørerne.

Huskonsert som fellesskap og en annen form for underholdning

Vi underholdes så det holder. Knapt en time går uten en eller annen form for underholdning og har vi ikke annet fore så griper vi til telefonen eller annet digitalt verktøy. Underholdning i et fellesskap gir oss så mye mer. Teateret er på ingen måte utkonkurrert av filmen og TV, opplevelsen av levende musikk i en konsertsal gir oss mer enn Spotify og Tidal. For oss å komme sammen med familie og / eller venner og nyte musikk sammen gir en ekstra dimensjon til selve musikkopplevelsen. Det følte jeg sterkt da jeg satt og vugget i takt med musikken sammen med venner i stuen til min venninne.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg