Må vi bruke av”Oljefondet” for at kloden vår skal overleve?

Nå skal jeg skrive litt om Skoleelevenes Klimaaksjon, om hvordan noen politikere bagatelliserer denne og om hvor alvorlig selve saken egentlig er. NRK inviterte noen ungdommer til en samtale med stortingspolitiker Jon Helgheim i Politisk kvarter. Han syntes at ungdommens aksjon var på grensen til klimahysteri.

På Stortinget diskuterte de stadig klima, og at den siste varme og tørre sommeren, mente han var innenfor naturlige variasjoner. Han mente at det var fint at ungdommen engasjerer seg, men en demonstrasjon foran Stortinget burde være helt unødvendig, han gjentok enda engang at dette var hysteri.

Uhederlig omgang med fakta av en stortingsmann er ugreit, for å si det mildt. Det virket som han ikke hadde fått med seg selv de korteste sammendrag fra FNs klimapanel. Flott at de snakker på Stortinget, men gjør de noe som egentlig monner? Vi bør ha i tankene at vi PR innbyggere er blant verden heftigste forurensere.

Så til en tur i marka som satte det hele i perspektiv. Jeg har for en tid siden også skrevet om min venn polfareren Børge, som fra tid til annen inviterer meg på tur i marka. Han skal snart besøke isbreer på Baffin øya, nord for fastlands Canada. Dette blir bare noen uker. Sen sommer blir det en tur igjen til Nordpolen med 130 kg kjelke. Vår første time på turen ble han litt andpusten med vel 20 kg sekk og 2 bil hjul på slep. Dessuten går han fortere enn meg. Åttiåringer har nok med sin egen kroppsvekt i bakkene. Hjemover gikk det utfor og da begynte den egentlige den alvorlige samtalen.

Forandringene i Arktis sier oss hvor forferdelig raskt klimaendringene skjer. For 15 år siden kom ekspedisjonen til omlag 80 breddegrader før de nådde den såkalte iskanten. Nå vi de kunne seile til 85 grader. Isen videre til Nordpolen har blitt 30 prosent tynnere. Temperaturen i polhavet har steget med flere grader. De store breene på feks Grønnland smelter. På Svalbard skjer endringene rasker enn vi kunne forestille oss for bare 10 år siden. Isfjorden er ikke islagt lenger, permafrosten smelter og mye av nedbøren kommer nå om vinteren som regn. Hva betyr så alt dette? De som kan dette, er klare på at et varmere Arktis er en av grunnene til de ustabile, store klimaendringene. Vannstanden i havet vil stige og permafrosten som smelter vil avgi store mengder metan og CO2 som vil forsterke den daglige forurensningen av atmosfæren vi ellers presterer.

Kan så denne “onde sirkel” påvirkes? Vi håper at alle ting monner. Vi kildesorterer, vi reiser mindre,(?), vi kjører EL biler osv. Men vi vet at CO2 utslipp fra oljefeltene, fra havnene våre, fra skipstrafikken og fra forbrenningsanleggene, utgjør mer enn 30-40 prosent av våre totale utslipp. Å elektrifisere dette vil koste masse penger. Vi må tåle å se vind-generatorer/”møller” til lands og til havs. Vi må alle ta vår del av dette. Vi snakker også om det store pensjonsfondet/oljefondet. Det er ment for fremtidens generasjoner. Gjør vi ikke drastiske tiltak idag, kanskje vi ikke har noen klode og etterkommere som kan bruke disse pengene. Vi gamle bør se det i øynene, la oss stemme inn et Storting som vil ta de store tak, ikke bare snakke.

Hilsen Thor-Øistein som roper hipp hurra for de ung som har strømt ut i gatene idag.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg