Om å få noe til å gå under radaren og stoppe fremskritt

Abort og fosterreduksjon
Det har vært mye støy,naturlig nok,rundt KrFs forsøk på å forhandle bort kvinners selvbestemmelse ved å skrote §2c. Selv om det var nødvendig å rope høyt og mobilisere mediene visste vi innerst inne at det ville de aldri få til. Høyrekvinnene var krystallklare på at dette ville de ikke gå med på, likeledes hele Venstre og storparten av FrP. De eneste som kanskje fortsatt hadde et lite håp var vel KrFs to nestledere. Så da de fire partilederne holdt pressekonferanse og kunne berette om sine enestående seire i forhandlingene var det nei til selvbestemt fosterreduksjon som KrF påberopte seg som sin seier, 8-åtte tilfeller i 2018 og ingen grunn til å tro at dette vil øke betraktelig i 2019 og 2020.

Nemndbehandling i spørsmål om fosterreduksjon
Personlig ser jeg det ikke som en ulykke at spørsmålet om fosterreduksjon må gjennom en nemnd. Dette er et uhyre vanskelig og krevende inngrep som bare et miljø i Norge påtar seg, fostermedisinerne ved St. Olav i Trondheim. Representantene for dette miljøet har også uttalt at de egentlig har ønsket at forespørsel om abort av et foster i flerlingesvangerskap skulle behandles i en faglig nemnd. Kvinnene som ønsker dette trenger god faglig veiledning før de bestemmer seg. På den annen side forstår jeg forbitrelsen blant kvinner når det nå blir nødvendig å forandre abortloven som har fungert utmerket i 40 år, og at nettopp abortloven ble brukt som et forhandlingskort fra Solbergregjeringen. Denne nonchalante måten å behandle kvinners selvbestemmelse på gjør meg både sint og fortvilet.

I støyen fra abortsaken gikk en mye alvorligere sak rett og slett under radaren.
KrF kunne innkassere en seier som det har vært alt for lite oppmerksomhet rundt. De har fått vetorett i alle saker som omhandler bioteknologi og bioteknologiloven. Det er nå flertall i Stortinget for å tillate eggdonasjon. Dette skulle kommet opp og vært votert over med en seier til de som er for eggdonasjon. Høyre har også tvilt seg frem til et ja. Nå blir saken stilt i bero fordi den ikke vil forlate regjeringen når KrF nedlegger veto. Nedfrysing av egg til forskningsformål har vært meget omdiskutert og det er gode argumenter både for og i mot. Med vetorett vil mye viktig forskning som kommer barnløse par til gode kanskje ikke bli tillatt. En annen viktig sak for gravide kvinner er spørsmålet om å bruke blodprøven NIPT som på en mye mer skånsom måte og mye tidligere i svangerskapet en gjeldende metoder kan påvise alvorlige avvik hos fosteret. NIPT er tillat brukt for gravide kvinner over 38 år, men ikke for alle kvinner. Det har ligget an til en oppmykning, men her vil også KrF stoppe utviklingen. Det er selvfølgelig greit at KrF mener og proklamerer det de tror på. Men det er ikke greit at de nå er i en flertallsregjering hvor de, et parti som vipper rundt 3-4 % oppslutning, kan stoppe viktige medisinske fremskritt.
Jeg gremmes.

Hilsen Ragnhild som bekymrer seg over medisinske fremskritt som blir nullet

3 kommentarer
  1. Vi bor i et fantastisk land, jeg prøver å ta vare på den tanken……
   Det blir allikevel vanskelig når vi ser at to partier i nesten fritt fall kan styre politikken vår så til de grader. Venstre hadde jeg ikke ventet meg noe annet av, men KrF trodde jeg hadde en moralsk standard, jeg trodde virkelig ikke de kunne gå i regjering med FrP, men der tok jeg feil. .
   Med den nye regjeringsplattformen har mørkemennene fått et tydelig fotfeste. Endel gravide kvinner som har økonomisk mulighet til det vil antagelig reise til Sverige for enklere prøver, og til Danmark for eggdonasjon. Dette vil føre til at forskjellene bare vil øke enda mer, de med økonomiske ressurser kan få hjelp, de andre må finne seg i at mørkemennene bestemmer.
   Som sagt, Norge er et fantastisk land, noen ganger er det bare litt vanskelig å huske på det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg