Sivil ulydighet og et Storting med lukkede øyne

Nå sitter jeg på Bråtane, i kveldssol og med et helt orkester av fuglekvitter rundt meg. Gresset er grønt etter et etterlengtet regnvær, syrinene blomstrer og liljekonvallen er akkurat sprunget ut. Akkurat slik har jeg sittet i alle år og nytt våren og sommeren som er i anmarsj. Enda er det over fire uker til St.Hans og virkelig sommer. Slik skulle jeg ønske at mine etterkommere skulle kunne sitte, med fuglesang og humlesurr i forsommersolen. Men som vi alle vet, det er slett ikke sikkert at det vil bli mulig fremover. Uansett hvordan vi snur og vender på det, klimaet er i endring og ikke akkurat til det bedre. “Alle” ansvartlige myndigheter er enige i at slik er det. Vi må gjøre noe drastisk for at vi ikke skal gå en sikker klimakatastrofe i møte – og så gjør de ingenting, eller i hvert fall alt for lite.

Her kommer den sivile ulydigheten inn. Unge mennesker er utålmodige, de vil at vi som er gamle skal ta inn over oss at det er ikke vi som skal leve med de irreversible forandringene som koker kloden. 18 mai tok en gruppe fra Extinction Rebellion seg inn i Stortingssalen og limte seg fast på galleriet med superlim. Nærmest umulig å få løs. Og alle våre alvorlige folkevalgte ristet på sine grå hoder og med Stortingspresidenten i spissen kalte ungdommen for pøbler. Ja de gikk til og med så langt at de anmeldte klimarebellene. Det denne gruppen gjorde var å appellere til de representantene som tror at det å pumpe opp enda mer olje er svaret Norge skal gi for å stanse utslippene. Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet, vi har en beskjed til dere, ropte de unge “pøblene”. De har forstått at de nevnte partiene ikke har tatt inn over seg det som bl.a. FN-sjefen har skjønt. Nemlig at mer oljeleting  ikke er svaret på krisen vi står overfor. Snarere tvert i mot. Men for de nevnte partiene er rikdommen oljen gir oss viktigere enn klimaet. Når FNs generalsekretær trygler vår regjering om å stoppe letingen etter mer olje, snur Jonas og co det døve øret til. Vi skal utvikle, heter det, og i mellomtiden tjene oss enda rikere. Vi er ikke uenige i at vi trenger fossil energi i en periode, men vi har mer enn nok i det som allerede er funnet så vi trenger ikke lete etter mer. Men vår nåværende regjering som vil “utvikle” vil også lete og fremdeles gi leterne store økonomiske incentiver. Det er fortsatt ingen skam å snu, men det ser ikke ut som det er et alternativ. Vi trenger Extinction Rebellion som en motvekt mot den alt for sterke oljelobbyen. Og den lobbyen lytter regjeringen til i stedet til FN og ungdommen.

Klimarebellene burde fått en medalje for modig oppførsel, i stredet blir de altså politianmeldt. En av mine favorittjournalister i Dagsavisen, Lars West Johnsen skrev en tekst 21.mai og kalte reaksjonen på aksjonen Sivil udugelighet. http://Sivil udugelighet Klimarebellene Extinction Rebellion limte seg fast på Stortinget. Ville FN-sjefen kalt dem pøbler? Akkurat det synes jeg er en treffende beskrivelse av våre styrende politikere. Godt vi fortsatt har noen som tør å være sivilt ulydige for å prøve å få opp øynene på alle oss som fortsatt kan kose oss i forsommer-Norge inntil krisen innhenter oss.

Hilsen Ragnhild som heier på de ulydige.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg