TØ s OL historie fra 1972 til idag.

OL i Japan er godt igang og spennende er det som alltid. Vi er patrioter så det holder i Norge og idretter uten norske deltakere har perifer interesse. Det er 7 timers tidsforskjell Tokio og Oslo, så det blir noen TV opptak fra nattens øvelser pluss litt til utover dagen. Fra OL i München i -72 til siste gang i Torino 2004, har jeg vært heldig og fått være endel av Norges deltakelse. Det har vært alt fra lege  for troppen vår, til ansvarlig for såkalt precamp, til gjest i den norske troppen. Men alt startet som aktiv deltager for 49 år siden. Mer om det til slutt. Bildet fra innmarsjen er fra 1972.

Når vi er ut og reiser med en norsk deltakertropp på omlag 100, pluss/ minus, og nesten like mange ledere og trenere, så har det vært endel å ta hånd om. Når bildene fra Tokio ruller på skjermen, er det stadig enkelte flashbacks som dukker opp.

Maraton i Los Angeles i – 84 er minnerikt. Sterk sol og høy temperatur preget løpet. Slike forhold tilsier jevn fart og bra væskeinntak. Johan Kaggestad og jeg syklet på kryss og tvers ute i løypa for å følge Grete W. og Ingrid K. Den amerikanske jenta rykket fra tidlig og ble løpende alene. Dette trodde ingen skulle holde. Men det gjorde det..Grete som ble verdensmester i -83, fikk sølv og Ingrid ble nr 4.

Seol OL – 88 ble arrangert i en by med farlig høyt beredskap med bevæpnet mannskap på hvert hjørne og på hustakene. Ingrid K., på den tid verdens beste barneløper på 5- og 10 000 meter, fikk en ruptur av seneviften under foten og da var selvsagt alt over. Trist, men det er dette tankene raskt faller ned på.

Barcelona -92  ble annerledes OL for meg. Jeg fulgte bokseren Ole Klemetsen både på trening og  kamper. Ny arena for meg, lærte betraktelig fra dette miljøet. Husker godt kvartfinalen han tapte for engelskmannen White, med heder. Jon Rønningen vant gull på,brytematta. Den største utfordringen ble etterhvert å pine vekten 1,5 kg ned etter matchen. Jogging med plastsekk og nesten en time i badstu sammen med  dokteren og trener Øystein D. holdt akkurat, nærmest på minuttet før tiden rant ut. Vi var temmelig bleike i etterkant alle 3.

Sydney 2000 var jeg ansvarlig for helsa til utøverne før de reiste inn til selve OL-byen. Universitetsbyen Toowomba, South Quensland, godt inn i bushen var en stor opplevelse i seg selv. En ung, lovende bryter som hadde tilbrakt mye tid i et svensk brytermiljø, ble tatt  for bruk av anabole steroider. Det skrev seg fra en styrkedrikk som trener hadde bedt han bruke. I etterkant var vi uenige om han i tilstrekkelig grad hadde fått nei til å innta dette. Trist uansett. Den store oppturen var selvsagt 2 gull til Knut Holmann som jeg hadde fulgt i flere år

Athen 2004 ble et høydepunkt med roer og venn Olav Tufte. Jeg hadde fulgt han i noen år og når han ror inn til gull i singel- sculler med familien på tribunen, herlig. At han nå 45 år gammel, etter steinhard trening i 30 år, skulle kunne konkurrere med ungdommen, er i overkant utrolig. Men et godt forsøk var det.

Så noen ord om München  1972. Huskes selvsagt av alle for angrepet på Israelske utøvere da Egyptiske terrorister greide å komme inn i OL-byen. Jeg deltok i pistolskyting, og hvordan gikk det.??Jeg ble nr 17 (likt med 15 og 16) Det var 64 deltakere  og bedre var jeg ikke. Jeg drømmer fremdeles, fra tid til annen om denne skyte-matchen.

Vinter OL i Albertville, Lillehammer, Nagano, Salt Lake og Torino får vi ta opp etter Beijing OL i februar 2022.

Hilsen Thor-Øistein som stadig tenker på “den gang”, og som oftest bare  på noen episoder.

 

 

 

 

deltaker.https://www.yr.no/nb/værvarsel/daglig-tabell/1-22647/Norge/Vestfold%20og%20Telemark/Kragerø/Midtre%20Gumø

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg