Une Bastholm må få være kjempesint!!!

Alle vet selvsagt hvem Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne er. I Partilederdebatten forleden var hun høylytt sinna, forbannet og trist når de etablerte politkerne som vanlig vandret rundt grøten. Grøten er selvsagt klimakrisen. Hun har rett i at krisen ikke bare kan kalles truende, den er mange steder allerede en realitet.

Ragnhild og jeg har tatt opp miljøutfordringene flere ganger før og nå “barker”jeg til igjen. De fleste av oss har miljøet i tankene våre, vi sorterer søppel, kjører el-bil og kollektivt, vi prøver å redusere antall flyturer osv. Alt dette som den enkelte av oss foretar seg vil nok redusere CO2 fotavtrykkene litt, men monner knapt.

Forskere fra hele verden tar dette opp, ofte med noe forskjellige vinklinger og vektlegging. La meg ta noen eksempler. Fossilt drivstoff må utfases mye raskere enn det som gjøres idag. Vi må tåle å se vindturbiner/vindmøller og svære solcelle parker. Det bygges atomkraftverk ellers rundt i verden med en helt annen sikkerhet enn de gamle. Mer enn 450 er i drift. Hvor i all verden er vi i Norge som fortsatt borer etter mer olje?

Hvorfor pålegges ikke Equinor og andre en elektrifisering av oljefeltene våre ? Dette alene vil kunne redusere utslippene fra Norge med omlag 10 prosent.

Karbonfangst er kostbart, men begynner å bli mulig. Hvorfor ikke enda mer penger til slike prosjekter ?? Den rimeligste karbonfangsten i Norge vil faktisk være massiv skogplanting. Der har vi forsømt oss. Noe vil nok dette monne også.

Så til en “politisk het potet”. Befolkningsøkningen særlig i Afrika er formidabel. Jo fattigere en befolkning er, dess fler barn blir født. Fattigdom betyr dårlig muligheter for utdannelse. Fra Asia peker all erfaring på at utdannelse av kvinner betyr stopp i befolkningsveksten. Vi i Norge må bistå verdenssamfunnet i denne prosessen.

Jeg lar det egentlig være med disse eksemplene på tiltak. Jeg håper at alle ser at dette vil koste penger. Det vil redusere vår private økonomi og samfunnet må ta noen skikkelige prioriteringstiltak. Oljefondet/pensjonsfondet skal være “til gode» for de neste generasjoner. Hvis ikke vi bruker deler av disse pengene til å løse klimakrisen, forstår jeg lite. Kanskje vi ikke har en  beboelig klode å tilby neste generasjon? Hva oljepengene kan brukes til, bestemmes av stortinget. Men tidligere vedtak er vel “ikke hugget i stein” for all fremtid

 • Tilbake til Une Bastholm, bare fortsett med roping inntil vi våkner! Da håper jeg at du også om en generasjon eller 2, som gammel dame vil kunne sitte ved roten av det det gamle asketreet på Jomfruland.

Hilsen Thor-Øistein, en måtelig stor optimist, 83 år.

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg