Sunn mat, hva er det?

Det norske ernæringsrådet har gitt oss endel generelle råd om hva vi bør spise. Disse er gitt på bakgrunn av hva internasjonal forskning forteller her og nå. Vi har erfaring for at ny forskning kan komme med nye sannheter men vi har nok på følelsen av at de store trekk vil holde seg.

Hva går så dagens råd ut på? Spis grovt brød, spis mindre kjøtt, spesielt rødt, spis mer fisk og spis mer frukt, bær og grønnsaker. Spis minst mulig raffinerte karbohydrater (sukker) og bruk mest mulig fettfattige melke-produkter.

Har vi kommet godt opp i senior- årene med helsa i behold med ett allsidig kosthold noenlunde etter anbefalingene, synes jeg vi skal slappe av. Fra tid til annen møter jeg folk på min egen alder (ca 80) som synes det blir galt med fløte i kaffen og fløte på jordbærene osv.. Hvorvidt dette er helseskadelig har selvsagt med mengde og “hvor ofte” å gjøre. Men likevel??

Derfor har jeg endt opp med at selv det mest usunne, på bordet bare av og til, går veldig bra. Har vi stått løpet i 80 år med vaner og uvaner, er det neppe grunn til å forandre på noe.

Det viktigste er nok å ha hyggelige måltider. Når vi blir gamle er underspising ett vel så stort problem som det motsatte.

Mediene er fulle med råd rundt såkalte antioksidanter og hvor viktig dette er. Hvorfor og hva skal jeg prøve å forklare imorgen.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg