Er El-biler bare symbolpolitikk ?

Monner det at vi kjører El-biler?

Det er neimen ikke greit å orientere seg når vi kommer til de konkrete miljøråd. At det er fare for en truende miljø-katastrofe, er det få som tviler på. Det er også få som tviler på at den er menneskeskapt. Hele verden er klar over at vi må redusere våre utslipp av CO2 og metan som ødelegger jordens atmosfære. I Aftenposten 15. Januar, presenterer Geir Martinussen det såkalte total-regnskap for produksjon og drift av El-biler. Batterier til El-biler krever i snitt 60 kg litiumkarbonat. Det utvinnes hovedsakelig i Sør-Amerika, med store negative påvirkninger på miljøet. Det gjelder grunnvann og generell forurensning. Batteriproduksjonen fører også til en større CO2 produksjon enn ved vanlige biler. Martinussen spør: Er det riktig at vi lesser miljøproblemer over på andre for å ha noe renere luft selv ?  Han mener også at det i den store sammenheng monner lite om vi kjører El-biler eller ikke. Dette er vanskelig og ingen av oss har fasitsvaret. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/e1P5Kg/Skrot-for-all-del-ikke-en-fossilbil-i-bra-stand–Geir-Martinussen

Hva med kildesortering som miljøtiltak?

I mange kommuner og byer kildesorterer vi. Matavfall, plast og diverse i 3 forskjellige poser. Også her stilles spørsmål hvorvidt dette betyr noe. Jeg har sett regnestykker som også her sår tvil om miljø-effekten. Vi sorterer og det fortsetter vi med. Selv om symboleffekten kanskje er den største, så vil jeg ikke kimse av den. Jeg føler at den er bevisstgjørende på flere måter.

Men det vi spiser, det ville monne i mljøregnskapet vårt !!

Gå tilbake noen måneder, så vil dere få se litt om vårt “kraftfôr-regnskap” her på bloggen vår. Kort fortalt, vi importerer 10-tusenvis av tonn kraftfôr hovedsakelig fra Sør-Ameriks. Soya og mais fraktes over store avstander for at vi skal spise kjøtt og oppdrettsfisk. Dyrene som står på bås og i grisehus produserer heller ikke uvesentlig CO2 og metan-gass. Vi har mer en 1000 tonn lammekjøtt og reinsdyrkjøtt på fryselager, vi destruerer hønse- og geite-kjøtt. Hvorfor iall- verden endrer vi ikke på disse vanene? Store deler av året får vi rimelig villfisk. Også her er vi på gal veg. Ifjor spiste vi 17 prosent mindre fisk enn i 2016. Andre som kan mer om dette enn meg, er klare på at mat/miljø-regnskapet er mer enn viktig å gjøre noe med. Bra for helsa vår er det også!

Hilsen Thor-Øistein som synes dette ikke er lett.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg