Seniorer på treningstur.

Egentlig er det en tur med mye aktivitet.

I løpet av vinteren har det blitt mye tanker under og etter skiturer. Temmelig annerledes nå. Jeg sitter på en solseng i Estepona, Sør Spania og hviler ut ett er en times morgen-aktivitet. Vi er 40 seniorer i alderen 63 til 83 år på en ukes tur med trenerne Yngvar og Marianne. Dette er 7. eller 8. gang vi gjør dette. Vi har variert litt og tidligere har vi besøkt Tyrkia og flere ganger Gran Canaria. Mange har blitt med flere ganger og vi ser på det som en bekreftelse på at vi har et brukbart konsept. Hvem er det så som blir med på en slik tur som inviterer til 2-3 treninger daglig i en uke? Mange har ikke vært fornøyd med egen motivasjon til å holde seg i form. Kanskje turen kan gi inspirasjon for å komme videre. Noen er i rimelig bra form og ønsker å få en dytt videre.

En liten historie om en av oss.

Anne er 73 år og har jobbet hele livet i helsevesenet. Etterhvert ble ryggen sliten og krokete. Det ble en ny hofte. Galleblæra ble fjernet og fordøyelsen er ikke særlig god. Hun er overbevist om at noe daglig fysisk aktivitet er grunnen til at hun greier seg bra. Hun er med på det aller meste uten forbehold. Vel halvparten av oss har helse-utfordringer. Vi prøver å gi veiledning og råd slik at alle kan være med. Som gammel idrettsdoktor håper jeg at jeg kan være nyttig med dette. I løpet av disse årene har det vært ganske så mange utfordringer. 

Alle har utbytte av å trene litt.

Jeg kan knapt tenke meg noen plage eller sykdom som kan være grunn til å kutte ut fysisk aktivitet. Jo, noen forbehold vil jeg ta. Infeksjoner og akutte faser av sykdom tilsier ofte av vi bør holde oss i ro. Heldigvis vet de fleste idag at uavbrutt sitting er noe av det meste helse-nedbrytende vi kan foreta oss. En times trening oppveier knapt en dags ro i stolen.

Allsidig og variert aktivitet er nøkkelen.

Ingen trening er lik den forrige.Vi er på stranden, på fast underlag og inne når været tilsier det. Ved trening prøver vi å beholde balanse,koordinasjon, styrke og kondisjon. Særlig når vi blir eldre, er styrketrening basis for all aktivitet. Uten sterk muskulatur i armer, bein, bryst, rygg og mage, går det dårlig med det meste av all annen aktivitet. En ting er at vi vet at regelmessig styrketrening gjør at vi er stand til gjøre det vi tidligere har satt pris på å gjøre. Det være seg hage-arbeide, sykkel-, ski-tur, reise med tung koffert osv. En annen ting er at regelmessig skikkelig styrketrening gir samme helsegevinst som kondisjonstrening. Sannsynligheten for at vi også lever friskere og lenger øker!

Hilsen Thor-Øistein som synes at den sosiale biten også er topp.

1 kommentar
  1. Hei!
   Takk for kjekt opphold Estepona april 2018. Er det opprettet lukket FB gruppe fra turen? Hva heter gruppen, ønsker bli medlem.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg