Hva skal til for å være en sprek 90-åring?

Kan vi fortsatt være rimelig spreke som 70-,80 og 90 åringer? Ja, erfaring og forskning viser at dette er mulig. Kanskje en forutsetning, at vi ikke er ødelagt av sykdom.

Før jeg går løs på “teorien” vil jeg fortelle om en spreking født i april 1924. Jeg besøkte han forleden i Bærum og vi hadde hyggelig prat om en aktiv alderdom og livet generelt. Etter hvert som praten gikk ble jeg klar over at jeg selv er for ungdom å regne (1936 årgang).

Han vokste opp på en gård på nordsiden av Randsfjorden og det la grunnlaget for en generell styrke og utholdenhet. Deretter ble det Krigsskolen og tjeneste inntil majors grad, før  det ble sivilt arbeide. Hele tiden var han en aktiv mann med turer i skog og mark, på ski, på beina eller på sykkel. Etter den første Birken 48 år gammel, har det blitt 40 turer over fjellet og 38 merker, siste gang 90 år gammel. Jeg var selvsagt mest interessert i hva han hadde å fortelle om de siste 20 årene og her kommer kortversjonen.

Han begynner dagen med morgengym.og det er ikke bare litt svinging med armene og bøy og tøy. Han bruker kroppen som “egen-vekt” og tillegg et såkalt trim hjul, kfr bilde. Dette har resultert i skikkelig styrke i kjerne- og overkroppsmuskulaturen. Han er handy-mann og bistår familie og naboer når dette trengs. Det blir arbeide i egen hage med hakke, spade og manuell gressklipper, og han trenger ikke hjelp til å skifte jul på bilen. Er det trapper i nærheten, så er de til for å brukes.Det er nesten daglig sykling og gåturer, både langs veien og i skogen. Mange av oss er forsiktig med skiturene etter 75, men med gode “plogferdigheter”, er han ikke redd for utforbakkene i marka. Vi var begge enige om unge sprekinger som kom bakfra som torpedoer kunne være et faremoment. Treningssenter er for noen av oss gamle et fyord, men fra han var 85, har han sammen med noen venner, vært der 2 ganger i uken.

For 3 år siden ble det et skikkelig tilbakeslag som han  med tiden har kommet seg godt over, Iden grad at han ikke er fjern fra å vurdere en ny tur fra Rena over fjellet, og det har evt  ingen 95 åring gjort før han. Jeg sier det med en gang, en så sterk og sprek 95 åring har jeg ikke sett noen gang !!

Et langt, sprekt liv uten særlig sykdom skyldes først og fremst hell og flaks. Det første hellet er at vi “valgte” forfedre med det rette genetisk materiale for et langt liv. Når vi så legger til regelmessig fysisk aktivitet som gir oss styrke og utholdenhet,så er vi langt på vei. Men overdreven fysisk aktivitet, kan ha sin pris med tidlig slitasje. En artig ting å vite, er at muskelcellene våre har hukommelse. Har vi vært sterke, men må ta en pause pga sykdom eller annet, så vil vi bygge oss raskere opp med trening i etterkant.

Min sluttsats er: daglig moderat fysisk aktivitet og styrketrening av hele kroppen er basis for å greie oss så lenge som mulig. Ikke undervurder hverdagsaktivitetene! Jeg vil også legge til at godt kosthold med mye fisk,frukt og grønnsaker og grove kornprodukter er bra for oss. Vår venn sa, “også daglig gammel-ost og pult-ost”

Hilsen Thor-Øistein som fortsatt er imponert. Takk til Birger Brandsæter

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg