Legenes Klimaksjon- 1000 med pr idag?

Vi er omlag 24000 leger i Norge idag. I løpet av kort tid har vi greid å samle nesten 1000 kolleger i en aksjon som fokuserer på vår tids største utfordring, de truende globale klimaendringene. Legene vet neppe mer enn andre yrkesgrupper om hva som skjer, men vi vet nok. Helseutfordringene for store folkegrupper i Afrika og Asia er enorme, og størst i fattigste områdene.

Min venn Børge Ousland har nå i snart 2 måneder vært på vei over isødet fra Alaska, over Nordpolen mot Svalbard. Og hva ser han og følgesvennen Mike Horn? Isen er betraktelig tynnere og åpne vann-råker dominerer mer og mer. Og så? Nedsmeltingen av Nordområdene er en av de vesentligste årsakene til de menneskeskape klimaendringene. CO2 og andre klimagasser bare øker og øker.

De aller fleste (tror og håper jeg) gjør en innsats i det daglige. Vi kildesortere søppel, vi tror på elektrifisering av transport, vi vil spise mindre kjøtt, vi vil reise mindre med fly osv, osv. Jeg skal ikke ramse opp mer av dagliglivets viktige innsatser. Jeg vil heller se på hva som vil koste samfunnet og oss selv betraktelig mer.

Noen eksempler: I Oslo har vi ett forbrenningsanlegg som daglig spyr ut CO2 tilsvarende 10 tusenvis av biler. Et prosjekt for karbonfangst som var godt igang, stopper opp fordi staten ikke lenger vil bidra. Hvor mange slike anlegg har vi rundt i landet? Hva med videre elektrifisering av oljefeltene og av havnene for store cruise-skip, av store jernbanestrekninger som er diesel-basert ?

Så til det største og viktigste av alt i den store globale sammenheng. Uten å stoppe den enorme befolkningsveksten i Afrika blir en oppbremsing av jordens energiforbruk mer enn vanskelig. Forsking og erfaring fra enkelte Afrikanske land har vist at det eneste som duger er å legge forholdene til rette for jenters/kvinners utdannelse. Dette skaper arbeidsplasser og arbeid og antall barn som fødes blir kraftig redusert. Å legge til rette for slike endringer vil koste og det greier neppe fattige land alene.

Oljefondet, pensjonsfondet som skal være til for fremtidige generasjoner, må kunne brukes. Gjør vi ikke de rette grep nå, vil det kanskje ikke være noen ” fremtidige generasjoner”.

Legenes  klimaaksjon vil nok bli så stor at politikerne vil høre på oss. Det er planlagt et møte hos Elvestuen. Stopping av videre oljeboring må skje!!!, men som sagt, tiltak som vil gå utover vår personlige økonomi, for ikke snakke om oljefondet, bør få førsteprioritet.

Kolleger som vil bli med i Aksjonen, gå inn på nettet: legenesklimaaksjon.no og signer oppropet.

Hilsen Thor-Øistein som ikke gir seg.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg