Ultralydkontroll – helse eller uhelse?

Det er mye penger i helse selv hos oss som har et aldeles utmerket offentlig helsevesen. De som kan annonsere på førstesiden av Aftenposten er ikke i mangel av likvide midler.

Den annonsen som slo i mot meg på førstesiden da jeg tok inn Aftenposten lørdag morgen kunne fortelle meg at en ny klinikk gir 20% rabatt på Helsekontroll med ultralyd. Her var det ingen ventetid og heller ikke nødvendig med henvisning. Tilfeldig? Neppe. For hvis henvisning hadde vært nødvendig og fastlegene måtte inn i bildet ville dette tilbudet avgått ved døden nærmest umiddelbart. Et slikt tilbud er absolutt ikke forenlig med god helseskikk og slett ikke legeforeningens opplysningskampanje “Gjør gode valg”. Her vil jeg skrive litt om hvorfor det er slik.

Det er naturligvis ikke noe galt i å ta hensyn til helsen sin, være oppmerksom på mulige symptomer på sykdom og oppsøke lege når man tror man kan være syk. Det finnes også programmer for forebygging av sykdom som innvolverer spesifikke tester av ellers friske mennesker. Eksempler på slike er mammografi for å påvise brystkreft i tidlig stadium, coloskopi for å oppdage tykktarmkreft og celleprøver av livmorhalsen for å nevne noen. Dette er undersøkelser som er godt dokumenterte som nyttige for å forebygge sykdom (selv om mammografi er gjenstand for ulike oppfatninger om nytten, her strides de lærde). Det som blir helt feil når det stadig dukker opp private sentre som spiller på vår frykt for sykdom og ønske om å kunne være 100% sikre på at vi er friske, er ikke målrettede undersøkelser av friske mennesker.

Ultralydundersøkelser er et viktig verktøy ved undersøkelser av en rekke organer og lidelser. Men når ultralyd tas i bruk for å lete planløst etter tegn på sykdom hos friske mennesker kan det virke helt mot sin hensikt. Det vil alltid kunne finnes små eller større avvik fra det “normale” som ikke nødvendigvis er tegn på sykdom. Ved å bruke ultralyd uten å lete målrettet i forbindelse med symptomer vil slike funn kunne føre til en rekke uhensiktsmessige videre undersøkelser som i sin tur kan være direkte helseskadelige. Menneskekroppen er ikke en maskin som kommer ut fra et samlebånd hvor alle deler er nøyaktig like.

Legeforeningens kampanje “Gjør kloke valg” var nettopp laget for å forhindre unødige undersøkelser som i beste fall ikke gir noen gevinst, i værste fall er direkte skadelige. Når noen kolleger ønsker å slå (økonomisk) mynt på vår alles engstelse for sykdom, så gjør de oss en gedigen bjørnetjeneste. Så mitt råd er: La deg ikke lure av annonser som viser vakre friske mennesker som angivelig lar seg undersøke med ultralyd uten å ha symptom på sykdom, lytt heller til kroppens egne signaler – det er det aller tryggeste.

Hilsen Ragnhild som opprøres av hvordan medisinsk kunnskap misbrukes.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg