Verdensmester på ski— på tredemølle.

Jeg håper dette fine bilde av Jarl på tredemølle på Lillehammer for en uke siden, kommer opp også på Facebook. De fleste er vant til tredemøller på treningssenteret, relativt smale og lette med et lite panel i forkant som kan fortelle oss litt om fart, puls osv. Hvis vi snubler kan vi ta tak i “håndtak” på siden som er greie å ha hvis uløkka er ute. Etterhvert er det endel slike møller i hjemmene også. De koster fra 10-20 000 kroner og selv de aller billigste er brukbare.

Etterhvert har det blitt tredemøller laget for helt spesielle formål. Det er alt fra møller for travhester til møller for skøyting på ski. Det finnes ikke mange av dem, utover i anlegg for toppidrettsutøvere. Disse store møllene kan være fra 6 m lange til 3 m brede. De kan kjøres med stor fart og med bratt helning. De egner seg spesielt når vi skal følge med på skøyteknikk, måling av en masse parametre i blodprøver, oxygen forbruk osv. Vi kan for eks finne ut, hva som er mest energibesparende med “dobbeldans” eller “padling” i motbakker. Det var en slik treningsøkt vi hadde med Jarl på Høyskolen på Lillehammer forleden og denne ga oss mange gode svar. Så selv midt i sesongen med flotte skiløyper, er den store tredemølla et viktig supplement. Den unge  mann er i fin form og er på alle måter godt forberedt til VM i Oberstdorf.

Livet som toppidrettsutøver ha endret seg enormt. For 40-50 år siden var det viktig å skille mellom amatører og profesjonelle. Hvis en amatør dengang tok i mot penger eller verdier i naturalia, kunne det bli varige diskvalifikasjoner. Jeg ser fremdeles for meg skogsarbeideren som la øksa fra seg på fredagen, gikk på ski til Oslo på lørdagen for så å konkurrere på søndagen i Kollen. Idag er de yrkesutøvere i idretten sin.. De beste tjener bra, mens de fleste nok er avhengig hjelp og bistand fra andre.

Toppidretten er Idag endel av underholdnings-bransjen. VM starter 23. Februar. Alle vi som i år sitter hjemme og venter på vaksineeffekten, har mye å glede oss til på TV. Vi nordmenn er skikkelig sjåvinistiske. Norske utøvere på pallen, er det som gleder oss mest. Men la oss være nøkterne. Vi har etterhvert lang erfaring for at feks 20 norske medaljesjanser til slutt, når regnskapet gjøres opp, ender med 7-8 medaljer. Og godt er det.

Nå skal utøverne Corona-testes hver annen dag. Disse hurtig-testene er belemret med noen falsk positive tester. Og det kan resultere at utøver på kort varsel ikke får starte. De kan neste dag bli “frikjent” men hva hjelper det? Slik kan det bli i “disse tider” og det må vi nok leve med

Hilsen Thor-Øistein som skulle ha vært der.

ps. Jarl ble verdensmester for 2 år siden, derfor denne overskriften. Men det er ikke usannsynlig med repriser !?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg