Når verden går av skaftet..


Slik verden ser ut i dag er det ikke lett å lage en koseblogg for oss seniorer (for i dag må vi hete seniorer og ikke eldre, bare så det er sagt). Men det skjer jo også både hyggelige og mindre hyggelige ting som verken har med krig i Europa eller på Gaza å gjøre og heller ikke med Trump2.

Bildet viser vårblomstring på Lilleborg, også slikt er truet hvis Equinor og likesinnede får viljen sin.

En for meg og mange med meg en virkelig klima”højdare” er Equinors spektakulære nederlag i saken om oljeutvinning på Rosebank. Den skotske domstolen Court of Session, Outer House, fastslår at offentlige hensyn (les klimahensyn) må veie tyngre enn de private interessene til utbyggerne. Kansje aller viktigst med dommen er at dommerne la vekt på et prinsipp som britisk høyesterett la til grunn i en liknende sak i England året før, at fremtidige utslipp fra oljen og gassen som utvinnes skal tas med i beregningen når tillatelse vurderes. Det betyr i klartekst at ikke bare utslipp i forbindelse med utvinning, men også fremtidige utslipp når oljen/gassen brennes skal vektlegges. I Stortinget i går spurte Une Bastholm næringsmunister Cecilie Myrseth om regjeringen vil vurdere risikoen for at andre utenlandsprosjekter kan bli ulovlige på grunn av klimarådgivningen i landene de opererer. Næringsministeren viste i sitt svar til Eierskapsmeldingen Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap, som forutsetter at det balanseres mellom økonomiske, sosiale og miljømessige forhold.
Equinor mener de har en halvveis mulighet til å få en tillatelse ved en omkamp i retten. Mange mener og tror de har liten mulighet for det, til det er de miljømessige hensyn alt for viktige. Jeg håper dette kan få Equinor på bedre tanker, nå har de redusert sine investeringer i grønne prosjekter, kanskje disse kan økes igjen?

Det er et stykke vei mellom Rosebank og norsk mat, men også maten vi spiser har store miljømessige konsekvenser. Matsvinn og langtransport av mat er to store miljøverstinger. Matsvinnet tas det aktive grep mot, men det er fortsatt en stor utfordring og burde være en vekker for oss alle når vi lar et halvt brød eller en hel restemiddag gå i den grønne posen. Og hva skal vi med biff fra Brasil eller lammekjøtt fra New Zeeland når vi har norske melkekuer som går på det siste og massevis av sauer og lam på beite i fjellene våre?

Ikke akkurat et miljøproblem, men kanskje et overskuddsproblem at norsk matindustri finner det opportunt å produsere og markedsføre proteinberikete matvarer som ost, melk/melkeprodukter og grøt? Proteinpulver og annet proteintilskudd har vært en del av den litt mer lyssky idrettsbevegelsen med fokus på å bygge muskler. Sikkert ikke direkte skadelig, og langt bedre enn bruk av steroider, men alle med kunnskap om ernæring vet at vi i Norge på ingen måte trenger ekstra protein bortsett fra noen få utvalgte grupper. En av disse gruppene er eldre som spiser lite og dårlig og slett ikke unge spreke menn som trener sin muskuløse kropp. Som de fleste ernæringsekspertene uttaler: Ekstra protein i matvarer er ikke skadelig, men helt unødvendig. De utsatte gruppene kan tilbys tilskudd. Slike matvarer bare viser for et overflodssamfunn vi er.

Hilsen Ragnhild

2 kommentarer

    1. Takk Ragnhild for en meget betimelig kommentar til markedsføringen av proteinberriket mat. Håper bare det når de eventuelle kjøperne.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg