Naturbasert helse

Nsturbasert helse seminar på Bjørkelangen!

At det er godt for helsa vår å være ute i naturen, har vel vi Nordmenn aldri vært i tvil om. På Eidsverket, på Bjørkelanget i Aurskog-Høland kommune, skal vel 30 stk av oss sitte sammen for å se nærmere på dette. Mer konkret skal vi snakke om “fysisk aktivitet og aktiv bruk av naturen som behandlingsmetode”. Dette gjelder både psykisk og kroppslig helse. Så hvorfor akkurat denne kommunen i Akershus? Jo, dette er en gammel landbruks- og skogbruks-kommune, det er flott natur med skog, bekker, elver og vann. Det er fine stier i skogen og om høsten er det rikelig med sopp og bær. 

Litt om barn ute naturen.

Nylig ble det fra Universitetet i Oslo publisert et arbeide hvor 565 barn i alderen 1-6 år ble fulgt til de ble 10 år. Dette var førskolebarn som ble delt i 2 grupper. De var delt i 2 grupper. Det var utelek 3 timer, den andre 7 timer pr dag. Sammenhengen utelek og sosial adferd ble studert. Konklusjonen ble: Barna som hadde vært aktive ute 7 timer daglig var mer konsentrerte, mindre hyperaktive og flinkere sosialt enn andre barn generelt. Og det var en positiv gevinst å være ute 7 timer i forhold til 3 timer.

Så- Friluftsterapi i ungdomsårene.

“Nasjonalt kompetanse-senter for psykisk helsearbeide” satte for noen år siden igang prosjektet “Friluftsterapi” Dette var etter mønster av liknende prosjekter fra Australia og USA. Det hele går ut på at “utsatt ungdom” blir med i ett opplegg på 10 uker, og alt foregår ute i naturen. Det er 8 heldagsturer, 2 overnattingsturer med henholdsvis 2 og 5 overnattinger. Det er leirliv med bållaging, matlaging, fysisk aktivitet, orientering og indiduelle og gruppesamtaler. Til slutt var det enmannsturer. Hva endte det opp med?  Bedring av en rekke helsevariable, bedre mestring, mindre symptomtrykk og bedre sosial fungering.  Det ble også understreket at dette vedvarte!

Hva er det med naturen? 

Godt spørsmål og ingen lettvinte svar. Det er frisk luft, det er vakkert og det kan være utfordrende. Det er vel dette livet vi er skapt til. Vi blir lite distrahert av utenforliggende ting og vi lærer mestring. Grupper ute fungerer uforstyrret, men det forutsetter faglig kompetanse.

Alt ligger til rette for at Bjørkelangen kan la seg inspirere. Erfaringer med naturen som forbyggende tiltak i seniorårene, kommer senere.

Hilsen Thor-Øistein

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg