Om å kaste mat

Alle er vi skjønt enige om at vi kaster for mye mat. Den største delen av matkastingen står husholdningene selv for (ca 60%) mens næringslivet ved næringsmiddelindustrien, hotell/restaurant- og dagligvarebransjen står for resten. Det er drevet mye opplysningsarbeid som ser ut til å ha hatt effekt ved at matsvinnet sakte men sikkert går nedover. Vi som er født under og rett etter krigen har et helt annet forhold til å kaste mat enn våre barn. Selv oppbevarer jeg kanskje mat litt vel lenge noen ganger, men for det meste er det jeg sparer på fullt brukbart. Inntil for noen få år siden hadde døtrene våre regelmessige raid i kjøleskapet vårt hvor alle matvarer som nærmet seg utløpsdato ble kastet. Nå ser de samme døtrene strengt på oss når vi ser på melkens utløpsdato og sier: husk “best før, men ikke dårlig etter”. Så også i vår familie går det fremover.

Trenger vi en matkastelov? 

I fjor fremmet KrF et forslag om matkastelov som ble fulgt opp av et Stortingsvedtak som ga regjeringen beskjed om å utrede en slik lov. Forslaget ble imidlertid skrinlagt av regjeringen noe opposisjonen ikke var fornøyd med. Nå vil et flertall på Stortingen sørge for at en matkastelov blir innført.                                                                                                                                           En leder i Aftenposten i dag https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/0ELxvE/Aftenposten… mener en lov er unødvendig – trenden går i riktig retning og en lov vil føre til mer byråkrati. Dessuten vil den ikke ramme der størsteparten av kastingen foregår – hjemme hos deg og meg. Fremtiden i våre hender er uenige – matkasting er og blir et problem og selv om trenden går i riktig retning går det for sakte. Matsvinnet ble redusert med 12 % i perioden 2010-2015 mens målet var 25%. Dette viser at frivillige tiltak ikke er nok, både vi og matbransjene trenger en “nudge” – et dytt – for at vi skal komme videre. 

Gledelig at matsvinnet går nedover, men takten må økes

Et påbud i lovs form vil tvinge hoteller og restauranter til å gi overskuddsmat til veldedige forhold. Det står mennesker i kø hos Matsentralen og hjelpeorganisasjonene for å få mat til seg og familien. Behovet er større enn det som næringsmiddelbransjene og hotell/restaurant gir bort. Det som ikke kan brukes til menneskeføde skal gå til dyrefor – dette viser en respekt for mat som vi kanskje ikke er nok bevisste på. Offentliggjøring av tall som viser størrelsen på matsvinnet og reduksjonen vil også være med på å øke bevisstheten og redusere svinnet. Jeg og mange med meg benytter oss av kjedenes 50% avslag på mat som er i ferd med å gå ut på dato. Dette er miljøvern og ikke flaut. Jeg tror en matlov er nødvendig selv om utviklingen går i riktig retning. Akkurat som det med lengden på fedrekvoten var nødvendig med “a nudge” er det nødvendig med det dyttet en lov gir for å redusere matsvinnet raskere.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg